Glucophage – lek za šećernu bolest

0

Glucophage je lek za lečenje šećerne bolesti (za dijabetes).

Kod obolelih od šećerne bolesti, gušterača ne proizvodi dovoljno insulina što dovodi do povećane količine šećera u krvi. Glucophage tablete pomažu da se taj nivo smanji i drži pod kontrolom.

Kod odraslih osoba sa povećanom telesnom težinom, uzimanje ovog leka može Vam biti propisano za mršavljenje, kako bi se na duži vremenski period, smanjili mogući rizici od komplikacija koje su u vezi sa dijabetesom.

Ove tablete se mogu koristiti za lečenje dijabetesa tipa 2, onda kada dijeta i vežbe nisu dale zadovoljavajuće rezultate.

Glucophage se kod odraslih može koristiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim lekovima protiv šećerne bolesti.

Odrasli ili deca starija od 10 godina, ovaj lek mogu uzimati takodje samostalno ili u kombinaciji sa insulinskom terapijom.

Moguće je da će Vam lekar propisati ovaj lek u slučaju problema sa ženskim reproduktivnim organima kao što su policistični jajnici.

Glucophage tablete

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Glucophage ako ste alergični na metformin ili neki drugi sastojak leka, ako imate problema sa jetrom ili bubrezima, ako imate hiperglikemiju ili ketoacidozu, ako ste dehidrirali, u slučaju da imate neku infekciju bubrega, pluća ili disajnih puteva, ako ste nedavno imali srčani udar ili imate problem sa cirkulacijom.

Glucophage i alkohol

Nemojte koristiti ovaj lek uslučaju da prekomerno koristite alkoholna pića. Alkohol povećava rizik od nuspojava, a ovde računamo i lekove i preparate koji sadrže alkohol.

Glucophage u trudnoći i dojenje

Lek se ne preporučuje tokom drugog stanja ni tokom perioda dojenja.

Mere opreza

Opez pri primeni ovog leka je potreban ako planirate radiološke analize i ako imate zakazanu operaciju, o čemu morate obavestiti lekara.

Nuspojave

Glucophage može retko da izazove laktičnu acidozu čiji su simptomi povraćanje, bol u stomaku, grčenje mišića, osećaj slabosti i teško disanje. Ako osetite ove simptome, odmah se javite lekaru.

Moguće i vrlo česte nuspojave su: muka, povraćanje, proliv, gubitak apetita i bol u stomaku.

Drugi lekovi

Ako ovaj lek uzimate sa drugim lekovima protiv šećerne bolesti, može se javiti hipoglikemija. Simptomi su slabost, jače znojenje, lupanje srca, problemi sa vidom, problemi sa koncentracijom.

Ako imate zakazano rentgen snimanje, lekar će Vam verovatno preporučiti da u nekom periodu prekinete terapiju ovim lekom.

Lekovi koji mogu stupiti u reakciju sa Glucophage su: diuretici, inhibitori enzima angiotenzin konvertaze, beta2 angonisti i kortikosteroidi.

Doziranje leka

Uzimajte ovaj lek prema uputstvu Vašeg lekara. Uobičajeno doziranje je sledeće: Deca starija od deset godina i adolescenti dobijaju početnu dozu od 500 ili 850 mg jednom dnevno. Maksimalna dnevna foza je 2 000 mg u dve ili tri podeljene doze.

Kod dece starosti od 10 do 12 godina potreban je poseban oprez, jer su podaci o učinku leka na ovu populaciju ograničeni.

Kod odraslih, početna doza leka je 500 ili 850 mg leka, dva do tri puta na dan. Maksimalna doza po danu je 3 000 mg u tri podeljene doze.

Tablete je najbolje uzimati posle jela.

Tokom lečenja, posebno kod dece i starijih pacijenatam lekar će proveravati opšte zdravstveno stanje. Lečenje ovim lekom ne podrazumeva da prestanete sa prilagodjenom ishranom i vežbama.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu.

Share.

Comments are closed.