Gino daktanol – lek protiv vaginalnih infekcija

0

Gino daktanol vagitorije sadrže aktivan sastojak: mikonazol-nitrat. Ovaj lek spada u antimikotike, koji se koriste za lečenje infekcija izazvanih gljivicama i nekim bakterijama. Iz istog reda lekovaje i mast pod nazivom Daktanol mast.

Dejstvo

Gino daktanol deluje tako što uništava gljivice koje izazivaju infekciju i neke bakterije koje takođe mogu biti prisutne u vagini.

Kontraindikacije

Nemojte uzimati lek ukoliko ste imali alergijsku reakciju na gino daktanol ili slične lekove koji se primenjuju u lečenju gljivičnih infekcija.

Gino daktanol lek

Alergijska reakcija se može prepoznati kao osip ili svrab na mestu infekcije, koji se pogoršava nakon primene ovog leka.

Ako se javi alergijska reakcija, prekinite sa primenom leka i što pre se javite lekaru.

Važno je da obavestite lekara ako uzimate lekove koji usporavaju zgrušavanje krvi, kao što su acenokumarol i varfarin. Takodje, obavestie lekara ako Vam se pojave modrice ili se javi krvarenje.

Gino daktanol vagitorije mogu ošteti lateks kontraceptivne proizvode kao što su dijafragma i kondom, kada su u pitanju seksualni odnosi.

Napomena: Da biste sprečili širenje infekcije na druge, peškir koristie samo Vi. Ako Vaš partner ima znake infekcije potrebno je da se javi lekaru koji će mu propisati odgovarajući lek. Ne preporučuje se primena leka kod dece mlađe od 12 godina.

Primena u trudnoći i dojenje

Pre nego što počnete da uzimate neki lek, posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom. Ako ste trudni, ako planirate trudnoću ili dojite recite svom lekaru a on će odlučiti da li možete primenjivati ove vagitorije.

Gino daktanol i drugi lekovi

Obavestite lekara ili farmaceuta ako uzimate, ili ste do nedavno uzimali neki drugi lek, uključujući lek koji se nabavlja bez lekarskog recepta.

Ako uzimate lekove koji usporavaju zgrušavanje krvi, kao što su acenokumarol ili varfarin, obavestite lekara a on će proveriti delovanje tih lekova. Recite lekaru i ako koristite neki antibiotik.

Način upotrebe

Lek Gino daktanol je za vaginalnu upotrebu. Odvojite jednu vagitoriju od druge, a zatim pažljivo skinite zaštini omotač počev od glatkog kraja, držeći vagitoriju između palca i kažiprsta i stavite vagitoriju duboko u vaginu. Nakon stavljanja leka – operite ruke. Najbolje je da lek stavljate pre spavanja.

Iako poboljšanje nastupa brzo, treba da produžite sa lečenjem (u toku menstruacije) onoliko dugo koliko Vam je lekar savetovao.

Iako ove vagitorije ne prljaju veš, preporučuje se upotreba higijenskog uloška.

Pažnja: Ako ste koristili ovaj lek duže nego što Vam je to bilo propisano, razgovarajte sa lekarom ili farmaceutom. U slučaju da neko proguta ginodaktanol vagitoriju odmah se javite lekaru!

Ako ste zaboravili da stavite vagitoriju, ne uzimajte duplu dozu da to nadomestite.

Moguća neželjena dejstva

Ovaj lek može izazvati ritaciju posebno na početku lečenja. Ukoliko je iritacija teška prekinite sa primenom leka i obavestite lekara. Retko se javljaju osip, svrab, crvenilo, otok ili osećaj žarenja na mestu primene kao i grčevi u karlici. Ako se ovi simptomi javljaju posle svake primene, moguće je da ste alergični pa zato prekinite terapiju u javite se lekaru.

Vrlo retko se javlja teška alergijska reakcija. U slučaju da se jave otok lica, usana, jezika ili grla, svrab po celom telu, poteškoće sa disanjem – odmah prekinite primenu leka i javite se lekaru.

Gino daktanol se izdaje uz lekarski recept. Proizvodjač leka je Galenika, Beograd, a cena za pakovanje vagitorija je oko 1 000 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.