Gentamicin – mast protiv bakterijskih infekcija

0

Lek Gentamicin (mast, krema, ampule) je aminoglikozidni antibiotik. Koristi se za lokalnu upotrebu i ima dejstvo smanjivanja upalnih procesa koji su izazvani bakterijama.

Gentamicin se koristi kod primarnih infekcija kože (impetigo, površinski folikulits, ektima, furunkuloza, sikoza brade), zatim kod sekundarnih infekcija kože ( ekcematoidni dermatis, za bubuljice i pustulozne akne, pustulozna psorijaza, seboroični dermatis, kontaktni dermatis, ekskorijacije, bakterijske superinfekcije gljivičnih ili virusnih infekcija) kao i kod inficiranih opekotina i ranih ulceracija. Pošto je herpes virusna infekcija, Gentamicin mast se ne preporučuje kao lek za njegovo lečenje, osimako u pitanju nije kombinovana infekcija o čemu će odlučiti Vaš lekar.

Lekar takodje Gentamicin mast može propisati za lečenje infekcija ili ojeda Vaše bebe, ali antibiotske kreme ne smete nikada kod dece i beba koristiti bez konsultovanja sa lekarom.

Gentamicin mast

Kontraindikacije

Recite Vašem lekaru ako već koristite neke lekove ili ako imate neku neku hroničnu bolest, poremećaj metabolizma, preosetljivi ste na lekove ili ste imali alergijske reakcije na neke od njih.

Ovaj lek ne smete koristiti ukoliko ste preosetljivi na gentamicin ili neki od sastojaka leka.

Ako se Gentamicin dosta dugo koristi, može da dovede do rasta neosetljivih mikrorganizama poput gljivica. U tom slučaju, prekinite primenu masti i javite se lekaru.

Moguća je reakcija preosetljivosti kao posledica kombinovanja sa drugim aminoglikozidnim antibioticima.

Hrana i piće ne utiču na dejstvo leka.

Gentamicin i alkohol nisu posebno kontraindikovani.

Nuspojave

Ozbiljne neželjene reakcije poput oštećenja čula sluha i ravnoteže i oštećenja bubrega, su moguće ako se mast stavlja na velike površine oštećene kože i u kombinacij sa lekovima iz iste grupe.

Retko se javlja lokalna iritacija (crvenilo i svrab) nakon primene gentamicin masti. U retkim slučajevima može se javiti kontaktna senzibilzacija na lek.

Gentamicin u trudnoći i dojenje

Pošto bezbednost primene ovog leka za vreme drugog stanja i dojenja nije utvrđena, gentamicin mast se može koristiti u tim situacijama samo ako Vaš lekar smatra da je to neophodno i nakon pažljive procene odnosa očekivane koristi i potencijalnih rizika.

Napomena: Obavezno recite Vašem lekaru ako pijete neke lekove jer istovremena primena Gentamicina i nekih lekova može da ošteti bubrege ili čulo sluha i ravnoteže.

Doziranje i primena Gentamicin masti

Vaš lekar će odrediti dužinu terapije i način upotrebe Gentamicina. Obično se obolela koža maže tankim slojem masti tri do četiri puta dnevno. Mast se primenjuje na suvim lezijama. Tretirana površina kože se može prekriti gazom.

U terapiji impetiga, kraste uklonite sa lezija pre nanošenja masti kako bi kontakt sa inficiranom kožom bio bolji.

Ako ste naneli više masti nego što Vam je propisano, posavetujte se sa lekarom. Ako ste pak zaboravili da namažete Gentamicin u odredjeno vreme, samo nastavite uobičajeno sa terapijom.

Gentamicin mast treba čuvati na temperaturi do 25°C, a nakon otvaranja ga treba

uvati najduže 28 dana.

Cena masti Gentamicin je oko 250 do 300 dinara.

Proizvodjač Gentamicina je Galenika Beograd.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu.

Share.

Comments are closed.