Gelusil lac – lek protiv želudačne kiseline

0

Gelusil-Lac tablete kao aktivni sastojak sadrže aluminijum magnezijum silikat hidrat i pripada lekovima – koji su poznati pod imenom – antacidi. Dejstvo ovih tableta je takvo da smanjuju količina kiseline u želucu i samim tim se smanjuju tegobe koje prate prekomerno lučenje želudačne kiseline (bol, gorušica, podrigivanje).

Za slične probleme, koriste se u Rupurut tablete za žvakanje.

Kontraindikacije

Lek GELUSIL-LAC ne smete koristiti ako ste alergični na bilo koji sastojak u preparatu, ako imate težak poremećaj funkcije bubrega ili u slučaju da imate sniženu koncentraciju fosfata u krvi. Ako ste pacijent s oštećenom bubrežnom funkcijom, i ako patite od poremećaja netolerancije na neke vrste šećera, budite oprezni sa primenom ovog leka.

Gelusil lac tablete

Primena drugih lekova

Recite lekaru ili farmaceutu ako uzimate druge lekove, posebno ako uzimate kardiotoničke glikozide, tetracikline, hinolonske antibiotike, halofantrin , fenitoin, blokatore H2 receptora , određene jone (gvožđe, fluorid, fosfat), beta blokatore (propranolol, sotalol), levodopu (lek za lečenje Parkinsonove bolesti).

Pošto ovaj lek može da utiče na resorpciju nekih lekova, nemojte uzimati druge lekove dva sata nakon upotrebe antacida.

Da bi se postigao najbolji efekat, Gelusil-Lac tablete uzimajte 1 do 2 sata nakon obroka.

Znajte da se uzimanjem kiselih napitaka – voćnih sokova ili šumećih tableta, povećava se resorpcija aluminijuma iz leka. Gelusil lac i alkohol nisu posebno kontraindikovani, mada napici sa sadržajem vinske kiseline mogu uticati na jaču resorpciju aluminijuma.

GELUSIL-LAC u trudnoći i dojenje

Gelusil -Lac tablete se mogu koristiti u periodu trudnoće ili dojenja, ali u kratkom vremenskom intervalu i u što manjim dozama, o čemu će odlučiti i posavetovati Vas Vaš lekar.

Napomene: Ovaj lek sadrži laktozu i glukozu pa budite oprezni ako patite od netolerancije na neke vrste šećera. Takodje, zbog prisustva saharoze, lek može biti štetan za zube.

Doziranje

O tome kako treba uzimati lek Gelusil-Lac i koliko treba da traje terapija, odlučuje Vaš lekar.

Uobičajeno doziranje:

Primeniti 1 do 2 tablete (sisanjem ili žvakanjem), 3 do 5 puta dnevno, i to najbolje sat, dva posle obroka a pre spavanja. Tablete ne treba rastvarati u vodi ili nekim drugim napicima.

Ako ipak simptomi traju duže od 7 dana, obratite se Vašem lekaru.

Propusti u terapiji

Nikada ne uzimajte duplu dozu da biste nadomestili to što ste preskočili da uzmete lek! Ako ste preskočili da uzmete dozu leka, uzmite je čim se setite.

Moguće nuspojave

Kod primene većih količina Gelusil – Lac tableta, mogu se javiti proliv, zatvor, nadimanje, bolovi u stomaku i mučnina. U retkim slučajevima mogu se ispoljiti alergijske reakcije.

Ukoliko neko neželjeno dejstvo postane ozbiljno, obavestite svog lekara ili farmaceuta.

Sadržaj leka GELUSIL-LAC

Aktivna supstanca je aluminijum magnezijum silikat hidrat, a ostali sastojci su: mleko u prahu; saharoza; laktoza, monohidrat; aroma vanile sahne sušena; tinktura vanile, veštačka; magnezijum-stearat.

Pakovanje sadrži 40 tableta.

Proizvodjač ovih tableta je Hemofarm A.D., Vršac.

Cena pakovanja tableta je oko 250 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu.

Share.

Comments are closed.