Gastroperidon – lek protiv mučnine

0

Gastroperidon

Domperidon, je aktivna supstanca leka Gastroperidon, koji pripada grupi antagonista dopamina. Gastroperidom tablete imaju dejstvo kojim ubrzavaju prolaz hrane kroz digestivni trakt i poboljšavaju pokretljivost želuca i dvanaestopalačnog creva. Na taj način, lek Gastroperidon sprečava vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak.

– Primena kod odraslih: Gastroperidon se primenjuje za ublažavanje i zasprečavanje simptoma mučnine i povraćanja, osećaja punoće u želucu i gornjem delu stomaka nakon jela i protiv vraćanja želudačnog sadržaja.

– Primena kod dece starije od 12 godina sa telesnom masom većom od 35 kg: Gastroperidon kapsule se koriste za ublažavanje simptoma mučnine i povraćanja.

Gastroperidon lek

Kontraindikacije

Lek Gastroperidon ne smete koristiti u slučaju da ste alergični na aktivnu supstancu: domperidon-maleat ili na bilo koji drugi sastojak leka.

Nemojte koristiti ovaj lek ni ako patite od prolaktinoma (vrsta tumora hipofize), ako imate stomačne probleme kao što su krvarenje iz želuca ili creva, crne stolice, blokadu, opstrukciju ili perforaciju želuca ili creva, obično praćene grčevima.

Oprez u primeni ovog leka je potreban ako imate neko oboljenje jetre ili bubrega, kadaobavezno treba da se konsultujete sa svojim lekarom.

Ako lek Gastroperidon treba da duže vreme koristite, i to po savetu lekara, moraćete da redovno kontrolišete svoje zdravlje.

Recite Vašem lekaru ako koristite neki od lekova protiv gljivičnih infekcija koji sadrže ketokonazol, ili antibiotik eritromicin, jer ćete možda dobiti alternativnu terapiju.

U slučaju da pri primeni leka, u roku od dve sedmice ne osetite poboljšanje, obratite lekaru.

Primena kod dece

Gastroperidon tablete ne smeju se koristiti kod dece mladje od 12 godina ni za decu koja imaju manje od 35 kilograma.

Primena drugih lekova

Gastroperidon nekada može uticati na aktivnost pojedinih lekova. Recite lekaru ako pijete druge lekove a naročito ako su to lekovi sa zaštitnim omotač em: obložene tablete, dražeje, gastro-rezistentne tablete i lekovi sa kontrolisanim oslobadjanjem aktivne supstance.

Dejstvo ovih tableta može biti pojačano ako paralelno uzimate neki od sledećih lekova: ketokonazol, eritromicin i ritonavir.

Gastroperidon je lek koji treba popiti pre obroka, cele, najbolje sa dovoljnom količinom vode.

Primena leka u trudnoći i dojenje

Pošto su podaci o primeni ovog leka kod trudnica ograničeni, ne preporučuje se njegova primena kod trudnica, osim ako lekar ne proceni drugačije.

Lek se u manjim količinama izlučuje u majčino mleko pa zato, ukoliko dojite, ne bi trebalo da uzimate Gastroperidon.

Napomena: Gastroperidon tablete sadrže laktozu, pazato recite Vašem lekaru ako patite od netolerancije na neke od šećera.

Doziranje

Dužinu terapije ovim lekom i doze će odrediti Vaš lekar.

Uobičajena doza za odrasle i decu stariju od 12 godina, telesne mase 35 kg ili više je jedna tableta od 10 mg, 3 o 4 puta na dan i to 15 – 30 minuta pre obroka i, prema potrebi, pre spavanja.

Ako su simptomi jače izraženi, doza se može povećati do 2 tablete od 10 mg, 3 do 4 puta dnevno.

Maksimalna dnevna doza je 80 mg po danu i ne sme se prekoračiti!

– Ako ste uzeli veću dozu leka, od propisane, javite se lekaru. Simptomi predoziranja su pospanost, zbunjenost, neuobičajeni pokreti očiju, neuobičajeno držanje tela…

– Ako ste zaboravili da uzmete lek na vreme, uzmite ga odmah čim se setite. Ne nadoknadjujte propuštenu dozu dupliranjem doze leka!

Važno je da ne prekidate sami terapiju bez konsultovanja sa lekarom.

Moguće nuspojave

Lek Gastroperidon, kao i drugi lekovi, može da ima neželjena dejstva.

Mogući su poremećaj provodljivosti kroz srce i, veoma retko, poremećaj srčanog ritma. Vrlo retko,se javljaju alergijske reakcije poput naglog pada krvnog pritiska, bledila, nemira, i anafilaktičkog šoka koji zahteva momentalno javljanje lekaru!

Veoma retko se kao neželjeni efekti javljaju kožni osip, svrab, koprivnjača, zadržavanje tečnosti u koži i sluznicama, nedostatak daha i angioedem koji mogu biti opasni po život, ako se jave na jeziku ili grlu, pa se odmah javite lekaru.

Retko se javlja povećano lučenje hormona prolaktina a veoma retko neuobičajeni pokreti, kao što su neuobičajeni pokreti oka, neuobičajen položaj tela, drhtanje i ukočenost mišića.

Retki su i poremećaji organa za varenje zatim, kod žena, pojava izlučivanja tečnosti kroz bradavice, a kod muškaraca otok grudi. Kod žena se može javiti gubitak menstruacije.

Lek se može izdavati samo uz lekarski recept.

Cena leka Gastroperidon je oko 400 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu.

Share.

Comments are closed.