Fromilid – antibiotik protiv infekcija disajnih organa

1

Fromilid je lek koji se koristi za lečenje infekcija disajnih organa (upala srednjeg uha, za sinuse, kod upale ždrela, tonzila, bronhija i pluća). Upotrebljava se i za infekcije kože i potkožnog tkiva, infekcije mikobakterijama i sprečavanje tih infekcija, kao i za uklanjanje bakterije Helicobacter pylori kod pacijenata koji boluju od čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu.

Kontraindikacije

Ne uzimajte Fromilid tablete: ako ste preosetljivi na klaritromicin,(aktivna materija ), na bilo koju pomoćnu supstancu leka ili na neki drugi makrolidni antibiotik.

Ovaj lek takodje ne smete koristiti ako imate teško oštećenje jetrene funkcije, ko uzimate terfenadin, cisaprid, pimozid ili astemizol. Pri istovremenim uzimanjem tih lekova s klaritromicinom može doći do opasnog nepravilnog srčanog ritma (aritmije srca). Za vreme uzimanja Fromilid tableta ne smete uzimati kolhicin.

Fromilid lek

Oprez je potreban kod pacijenata koji imaju oštećenu jetrenu ili bubrežnu funkciju i porfiriju. Takodje znajte da antibiotici mogu promeniti crevnu floru, zbog čega se razmnožavaju i bakterije koje uzrokuju proliv.

Uzimanje drugih lekova

Obavestite lekara ako uzimate neki od sledećih lekova jer mogu uticati na dejstvo Fromilida.

Digoksin, kinidin ili dizopiramid, varfarin ili druge lekove protiv zgrušavanja krvi, ergotamin ili dihidroergotamin, karbamazepin, valproat ili fenitoin, teofilin, terfenadin ili astemizol, triazolam, alprazolam ili midazolam, cilostazol, simvastatin ili lovastatin, cisaprid, metilprednizolon, vinblastin, sildenafil, ciklosporin, pimozid, zidovudin, rifabutin, takrolimus i ritonavir.

Fromilid ne stupa u interakcije s oralnim kontraceptivima.

Fromilid, jelo, piće i alkohol

Fromilid možete uzimati nezavisno od hrane i pića, mada se alkohol ne preporučuje. Tablete se piju cele sa makar pola čaše vode.

Primena kod dece

Ispitivanja o dekstvu leka na deci mladjoj od 6 meseci i na deci koja imaju infekciju Mycobacterium avium complex, mlađoj od 20 meseci, nisu sprovedena.

Lek u trudnoći i dojenje

Lekat će Vam propisati Fromilid samo nakon pažljive analize o korisnosti lečenja u odnosu na moguće rizike. Dojenje tokom terapije ovim lekom se ne preporučuje.

Nije poznato da ovaj lek utiče na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima.

Doziranje

Doze će odrediti lekar kao i dužinu lečenja u odnosu na vrstu infekcije. Ne prekidajte lečenje na svoju ruku jer se simptomi bolesti mogu povratiti. Tabletu nemojte lomiti.

Odraslima i deci starijoj od 12 godina, daje se obično 250 mg do 500 mg svakih 12 sati. Lečenje obično traje 7 do 14 dana.

Predoziranje: Ukoliko ste uzeli veću dozu leka nego što biste smeli, odmah se posavetujte sa lekarom. Predoziranje može da uzrokuje probavne poremećaje, glavobolju i smušenost.

Ako ste zaboravili da uzmete lek, nemojte duplirati dozu, već je uzmite čim se setite, a onda nastavite terapijuz uobičajenim tempom.

Moguće nuspojave

Fromilid može uzrokovati nuspojave, koje se ipak neće javiti kod svakog pacijenta.

Moguće su poteškoće kao što su mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, poremećaj probave, gubitak mišićnog tkiva ili proliv. Takođe, pacijenti mogu da osete trnjenje, glavobolju, bolove u zglobovima ili mišićima. Odmah se javite lekaru ako dobijete proliv sa primesama sluzi ili krvi.

Fromilid retko može uzrokovati žuticu i druge poremećaje jetre ili žučne kese. Prijavljene su poteškoće sa bubrezima, alergijske reakcije na koži, dok nekada analiza krvi može da pokaže manjak belih krvin zrnaca. U vrlo retkim slučajevima može doći do otežanog disanja, nesvestice i otoka lica.

Pojedini ljudi koji uzimaju Fromilid mogu da osete čudan ukus u ustima ili promene čula ukusa i mirisa, bojenje ziba, jezika, upala usta i gljivične infekcije usne duplje.

Retko se može javiti gubitak sluha, a medju nuspojavama su još i osećaj omaglice, poremećaj ravnoteže, ‘zvonjenje’ u ušima, poteškoće sa spavanjem, halucinacije, smetenost, panika…

Vrlo retko su prijavljeni nesvestica, pojačano krvarenje, upala oka, poava modrica, upala gušterače i konvulzije.

Proizvodjač ovog leka je slovenačka Krka a cena kutije leka je oko 800 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu.

Share.

1 komentar

  1. Od kad ga pijem osecam uzasnu malaksalost, vrtoglavice, mucninu, gorak ukus u ustima i pojacano se znojim. Jedva cekam da prestanem sa terapijom.