Fraxiparine – lek za trombozu

0

Fraxiparine je lek – antitrombotik, koji pomaže u sprečavanju stvaranja ugrušaka u krvnim žilama (tromboze) a koristi se i za lečenje postojećih ugrušaka.

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Fraxiparine ako ste alergični na nadroparin kalcijum (aktivnu materiju) ili bilo koju pomoćnu materiju u leku. Ne smete koristiti ovaj lek ni ako jako krvarite, ako imate infekciju srčanih zalistaka,ako ste imali sniženi broj trombocita u krvi prilikom prethodne uporabe Fraxiparina, zatim u slučaju da ste imali moždani udar, ako imate čir želuca, bolesti bubrega, neku bolest srca, ako ste trenutno na lečenju zbog krvnog ugruška u plućima ili u nozi.

Budite oprezni s Fraxiparinom ako ste imali nedavnu operaciju na mozgu, očima ili kičmi, ako imate visoki krvni pritisak, ako ste stariji od 65 ili mladji od 18 godina.

Fraxiparine i alkohol nisu kontraindikovani.

Fraxiparine lek

Uzimanje drugih lekova s Fraxiparinom

Ne bi trebalo da paralelno sa ovim lekom koristite druge lekove koji utiču na zgrušavanje krvi, osim ako lekar nije tako odredio. Recite Vašem lekaru koje lekove već pijete, jer bi neki mogli da utiču na dejstvo Fraxiparinom.

Lek u trudnoći i dojenje

Pošto su podaci o primeni Fraxiparina kod trudnica ograničeni, ako ste trudni, mislite da biste mogli biti trudni ili to planirate, nemojte uzimati ovaj lek bez savetovanja sa doktorom. Dojenje tokom lečenja Fraxiparinom nuje preporučljivo, iako nije poznato da li se ovaj lek izlučuje mlekom.

Način davanja leka Fraxiparine i doziranje

Vaš lekar će preporučiti količinu (dozu) Fraxiparina koji odgovara Vašem stanju, kao i dužinu terapije.

Fraxiparine injekcije se daju pod kožu, u kožni nabor na području donjeg dela stomaka. Kod nekih oblika srčanog udara, prva doza može biti data u venu. Fraxiparine netreba ubrizgavati u mišiće.

Ako ste zaboravili da uzmete Fraxiparine uzmite dozu kada se setite, asledeću u uobičajeno vreme. Nikada ne duplirajte dozu da biste nadoknadili propuštenu!

Predoziranje: Pošto postoji povećani rizik od krvarenja pri predoziranju, u tom slučaju se morate javiti lekaru za pomoć.

Nemojte samoinicijativno prestati terapiju ovim lekom, jer o njenoj dužini odlučuje lekar. Ako prestanete da primenjujete Fraxiparine ranije nego što je to lekar odredio, veći je rizik od nastanka ugruška krvi u venama u nozi ili u plućima.

Moguće nuspojave

Kao i svi lekovi i Fraxiparine može izazvati nuspojave, ali ne kod svih koji ga koriste.

Alergijske reakcije su vrlo retke i to mogu biti: koprivnjača, oticanje lica i usana, otežano disanje, oštećenje kože na mestu primene inekcije, kadatreba prekinuti terapiju.

Vrlo česte nuspojave su krvarenje, mali ugrušak krvi ispod kože, na mestu primene, poremećaj rada jetre, osip, svrab kože , nanosi kalcijuma na mestu primene…

Jedna od nuspojava je i trajna i bolna erekcija penisa (prijapizam) kada treba da odmah potražite pomoć lekara jer će Vam možda biti potrebno lečenje kako biste izbegli ozbiljne komplikacije.

Važne napomene

Fraxiparine treba čuvati pri temperaturi do 30 C u originalnoj kutiji i štititi od svetlosti.

Ampule nemojte zamrzavati.

Lek nemojte čuvati u frižideru jer hladna injekcija može biti bolna.

Cena kutije sa 10 ampula ovog leka je od oko 2 500 do 4 500 dinara u zavisnosti od pakovanja i koncentracije leka.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje stručno mišljenje. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.