Foster – lek za astmu

0

Foster je inhalacijski rastvor pod pritiskom (sprej i pumpica) koji služi za udisanje kroz usta pa tako stiže direktno u pluća. Ovaj lek za astmu sadrži dve aktivne materije: beklometazondipropionat koji pripada kortikosteroidima i koji ima protivupalno delovanje i smanjuje oticanje i nadraženost malih dsajnih puteva u plućima i formoterolfumarat dihidrat koji opušta glatke mišiće u disajnim putevima i tako ih proširuje, što olakšava disanje.

Ova kombinacija lekova olakšava disanje i ublažava simptome, kao što su krak dah, piskanje u plućima i kašalj kod bolesnika s astmom, a pomažu i u sprečavanju simptoma astme.

Foster se koristi za redovno lečenje asmatiara kod kojih se astma ne može adekvatno kontrolisati drugim lekovima koji se uzimaju kada nastane potreba, ili kada astma dobro reaguje na lečenje i sa kortikosteroidima i dugodejstvujućim bronhodilatatorima.

Foster pumpica

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Foster ako ste alergični na neku od aktivnih komponenti leka. Oprez je potreban ako ako nekih problema sa srcem, i ozboljne bolesti srca, ako ste ranije imali srčani napad, ako imate suženje arterija, povišen krvni pritisak ili aneurizmu.

Obavestite lekara ako imate pojačanu aktivnost štitne žlezde, nizak nivo kalijuma u krvi, neku bolest jetre ili bubrega, šećernu bolest, tumor nadbubrežne žlezde ili ako treba da primite anestetik.

Budite oprezni ako se lečite ili ste se nekad lečili od tuberkuloze ili ako imate potvrđenu virusnu ili gljivičnu infekciju u grudnom košu i ako Vam je naloženo da morate izbegavati alkohol. Foster sadrži malu količinu alkohola.

Uzimanje drugih lekova

Ne uzimajte beta blokatore uz ovaj lek.

Uzimanje Fostera zajedno s lekovima za lečenje poremećaja srčanog ritma, protiv alegija, za lečenje depresije ili duševnih bolesti i anesteticka, može uzrokovati neke promene u EKG nalazu, a može i povećati rizik od poremećaja srčanog ritma.

Lekovi za liječenje Parkinsonove bolesti, za štitnu žlezdu, lekovi sa oksitocinom mogu smanjiti toleranciju srca na beta-2-agoniste. Inhibitori monoaminooksidaze mogu uzrokovati povišenje krvnog pritiska.

Iskustva govore da drugi lekovi za astmu, lekovi za srčane bolesti kao i diuretici, mogu uzrokivati pad kalijuma u krvi.

Trudnoća i dojenje

Ako ste u drugom stanju, sumnjate na to ili planirate trudnoću – ne smete uzimati ovaj lek,kao ni ako dojite, osim ako lekar drugačije ne proceni.

Doziranje

Foster se inhalira a o dozama odlučuje lekar. Moguća su dva načina:

1. Foster se uzima svakog dana zzajedno sa posebnim „lekom za olakšavanje simptoma“ kojim se leči iznenadno pogoršanje simptoma astme.

2. Uzimanje Fostera za lečenje astme ali i kao lek za iznenadna pogoršanja simptoma astme, kao što su nedostatak zraka, piskanje u plućima i kašalj.

U prvom slučaju doziranje je sledeće: jedan do dva udaha dvaput dnevno. Maksimalna dnevna doza je 4 udaha. U drugom slučaju uobičajena doza je jedan udah ujutro i jedan udah uveče.

Ako dobijete simptome astme, uzmite jedan udah i pričekajte nekoliko minuta. Ako ne osetite poboljšanje, uzmite još jedan udah. Nemojte uzeti više od 6 udaha na dan za ublažavanje simptoma.

Deca i osobe mladje od 18 godina ne smeju koristiti ovaj lek.

Pre prve upotrebe pumpice Fostera i ako je niste koristili 14 ili više dana, prvo ispustite jednu dozu aerosola u vazduh, da proverite da li pumpica radi kako treba. Lek treba udisati u stojećem, ili sedećem uspravnom položaju.

Nuspojave

Česte nuspojave su glavobolja, promuklost, grlobolja. Manje često se mogu javiti lupanje srca, neobično ubrzani otkucaji srca i poremećaji srčanog ritma.

Redj se javljaju na primer: “preskakanje” otkucaja srca, pad ili skok krvnog pritiska, upala bubrega, oticanje kože i sluznica, urtikarija ili koprivnjača.

Cena leka (pumpice) je oko 6 000 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje stručno mišljenje. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.