Fortrans – lek za pripremu pregleda debelog creva

0

Fortrans je lek koji se koristi za pripremu organizma pre odlaska na kolonoskopiju, odnosno na detaljan pregled debelog creva minijaturnom digitalnom kamerom. Fortrans je preparat za čišćenje creva od crevnog sadržaja što je od najveće važnosti za uspešnu kolonoskopiju.

Koristi se za endoskopske i radiološke analize kao i pri hirurškim intervencijama na debelom crevu.

Kontraindikacije

Nemojte koristiti ovaj lek ako ste dehidrirali, ako imate zatajenje rada srca ili bubrega, zatim u slučaju da imate uznapredovali karcinom debelog creva, ili neku drugu bolest creva. Ovaj lek ne treba da koriste pacijenti koji su skloni začepljenju creva, kao ni deca mladja od 15 godina.

Fortrans lek

Oprez je potreban kod starijih pacijenata naročito ako su narušenog opšteg zdravlja. Stariji pacijenti imaju veći rizik od predoziranja ovim lekom, pa je potreban lekarski nadzor. U slučaju da uzimaju veće doze ovog leka u vidu rastvora, mogu se javiti edem pluća ili kardijalna astma. Anafilaktički šok je moguć alo jako retko.

Moguće su i vrlo retke alergijske reakcije u vidu urtikarije, osipa ili edema. Ako ste alergični odnosno preosetljivi na polietilenglikol, ne smete koristiti fortrans.

Fortrans i njegova interakcija sa drugim lekovima

Proliv koji izaziva dejstvo Fortransa može da utiče na apsorpciju lekova koje pijete. Jako je važno da o lekovima koje pijete obavestite Vašeg lekara kako bi se na vreme predupredili mogući problemi.

Fortrans u trudnoći i dojenje

Fortrans se u trudnoći sme uzimati isključivo po nalogu lekara, što važi i za dojenje. Lek se inače ne resorbuje u značajnijoj meri.

Doziranje i način upotrebe leka Fortrans

Fortrans je zapravo lek koji se pije u vidu rastvora. Jednu kesicu leka treba otopiti u litru vode i mešati dok se prah potpuno ne rastvori. Vaš lekar će utvrditi dozu koja Vam kao pacijentu odgovara.

Uobičajeno doziranje je litar rastvora na 15 do 20 kilograma telesne težine. Rastvor se može dati kao jednokratna doza ( veče pre zahvata) ili se može podeliti u dve doze (pola doze veče pre zahvata, a druga polovina ujutru). Preporuka je da se poslednja doza rastvora uzme 3 do 4 sata pre zahvata, odnosno pre operacije ili kolonoskopije.

Podataka o predoziranju ovim lekom nema.

Moguće nuspojave

Moguća je pojava mučnine i povraćanja na početku primene leka, kao i nadutost creva ali ovi simptomi nestaju realtivno brzo. Medju retkim nuspojavama su alergijske reakcije- edemi, urtikarija, osip kože…

O svakoj nuspojavi, obavezno obavestite lekara.

Važno: Lek u originalnom pakovanju treba čuvati na temperaturi do 30 stepeni.Nakon otapanja, rastvor je stabilan još 24 sata ali uz čuvanje u frižideru.

Cena leka Fortrans je oko 900 dinara za kutiju sa 4 kesice. Dobija se u apoteci isključivo uz lekarski recept.

Lek Fortrans proizvodi francuska farmaceutska kuća “Beaufour ipsen industrie”.

Zamena za lek Fortrans koja je po sastavu potpuno ista za sada je nedostupna na našem tržištu, ali postoje lekovi sa istim učinkom, ali o tome koji je lek najbolji za Vas, odlučiće i posavetovaće Vas Vaš lekar.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu.

Share.

Comments are closed.