Forcas – lek protiv bakterija i infekcija

0

Forcas je antibiotik koji se primenjuje kod odraslih i kod dece (uključujući i novorođenčad) za lečenje infekcija koje prouzrokuju bakterije. Upotrebljava se kod infekcija pluća ili grudnog koša, kod pacijenata koji pate od cistične fibroze, kod infekcija moždanih ovojnica (meningitis), uha, urinarnog trakta, kože i mekih tkiva, trbuha i trbušnog zida (peritonitis), kostiju i zglobova. Lek Forcas se takodje koristi i kao prevencija infekcija tokom hirurškog zahvata na prostati kod muškaraca i za lečenje pacijenata sa niskim brojem leukocita koji imaju groznicu izazvanu bakterijskom infekcijom.

Doziranje

Teške infekcije (septikemija, meningitis), infekcije pluća, gornjih i donjih disajnih puteva, uha, kože i mekih tkiva, kostiju i zglobova, trbušne duplje, želuca, creva, žuči, mozga, urinarne infekcije, infekcije kod bolesnika na dijalizi, profilaksa u hirurgiji: odrasli 500mg-2000mg na 8-12 sati; novorođenčad do 2 meseca 25-60mg/kg dnevno podeljeno u 2 doze; deca od 2 meseca-12 godina 30-100mg/kg (izuzetno 150mg) dnevno podeljeno u 3 doze, najviše. 6g dnevno; doze veće od 1g primenjuju se intravenski.

Forcas antibiotik

Kontraindikacije

Nemojte koristiti ove ampule ako ste alergični na ceftazidim, ili na bilo koji drugi sastojak leka, i ako ste nekada imali ozbiljnu alergijsku reakciju na bilo koji antibiotik.

Prijavite lekaru ako uzimate druge lekove, imate neku hroničnu bolest ili pak neki poremećaj metabolizma.

Za vreme terapije ovim lekom, obratite pažnju na simptome kao što su alergijske reakcije, poremećaji nervnog sistema i na primer – proliv.

Primena leka može uticati na rezultat nivoa šećera prilikom provere urina i na rezultate testa krvi.

Primena drugih lekova

Obavestite lekara ako uzimate neki od sledećih lekova: hloramfenikol, aminoglikozidne antibiotike, npr. gentamicin, tobramicin ili diuretik furosemid.

Uzimanje leka sa hranom ili pićima

Uzimanje hrane i pića ne utiče na dejstvo leka.

Primena leka u trudnoći i dojenje

Ako ste trudni, postoji mogućnost da ste trudni ili planirate trudnoću i ako dojite o eventualnom uzimanju ovog leka će odlučiti Vaš lekar koji će proceniti korist terapije u odnosu na moguće rizike po bebu.

Napomene:

Ovaj lek može izazvati vrtoglavicu i tako uticati na sposobnost upravljanja motornim vozilima, pa zato nemojte upravljati motornim vozilima i rukovati mašinama ako niste sigurni kako lek utiče na vas.

Konsultujte se sa svojim lekarom pre početka terapije ukoliko ste na dijeti sa niskim sadržajem soli.

Ako ste slučajno dobili veću dozu leka od propisane, odmah se obratite lekaru.

U slučaju da ste zaboravili da uzmete jednu dozu leka, uzmite je čim se setite. Međutim, ako je uskoro vreme za sledeću injekciju, nemojte uzimati propuštenu.

Nikada ne duplirajte dozu leka da biste nadoknadili propuštenu.

Nemojte prekidati terapiju bez konsultacije sa lekarom.

Nuspojave

Moguća neželjena dejstva su: ozbiljna alergijska reakcija (osip i svrab po koži, ili oticanje mekih tkiva lica, usana i jezika, što dovodi do otežanog disanja); pojava plikova, raširen osip sa plikovima i ljuštenje kože, drhtavica, konvulzije i u nekim slučajevima – koma.

Česte neželjene reakcije su proliv, oticanje i crvenilo duž vene, bol, peckanje, otok ili zapaljenje na mestu primene injekcije.

Moguć je i porast broja jedne vrste leukocit, porast broja ćelija koje pomažu zgrušavanju krvi i porast enzima jetre.

Povremene neželjene reakcije su zapaljenje creva koje može izazvati bol ili proliv uz prisustvo krvi, gljivične infekcije usne duplje ili vagine, glavobolja, vrtoglavica, bol u trbuhu, osećaj bolesti ili biti bolestan, groznica i jeza.

Povremene neželjene reakcije koje se mogu uočiti na testovima krvi su smanjen broj leukocita, smanjen broj trombocita (ćelija koje pomažu zgrušavanju krvi) i porast nivoa uree, azota iz uree ili kreatinina u krvi.

Ostale neželjene reakcije su zapaljenje ili insuficijencija bubrega, loš ukus u ustima, žuta prebojenost beonjača ili kože.

Cena leka je od oko 350 do oko 650 dinara, u zavisnosti od pakovanja.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu.

Share.

Comments are closed.