Folnak – dodatak ishrani za trudnice i decu

0

Folnak tablete sadrže folnu kiselinu koja je velikog značaja za opšte zdravlje, posebno za trudnice.

Folna kiselina zadužena je za normalno funkcionisanje mozga, za mentalno i emocionalno zdravlje. Sprečava razdražljivost, umor, depresiju, dekoncentraciju, nesanicu… Povećane količine folne kiseline neophodne su, osim ženama koje planiraju trudnoću, takodje i trudnicama i deci u periodu rasta i razvoja.

Folna kiselina i vitamin B12 imaju posebnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, koji su zaduženi za prenos kiseonika. Folna kiselina je korisna kod nekih vrsta anemije, utiče na nivo aminokiseline homocistein u krvi, čije su povećane vrednosti povezane sa srčanim oboljenjima, depresijom, Alchajmerovom bolešću… Nedostatak folne kiseline je povezan sa oštećenjima nerava i sa Parkinsonovom bolešću.

Folnak tablete

Trudnice imaju potrebe za većim količinama folne kiseline. Nedovoljno folne kiseline tokom drugog stanja, može biti uzrok niske telesne težine novorođenčadi i povećanog rizika oštećenja nervne cevi (spina bifida) i mozga.

Kako bi se osiguralo dovoljno folne kiseline, i njeno pozitivno dejstvo, ženama u drugom stanju se preporučuje da koriste folnu kiselinu tokom prvih 12 nedelja trudnoće. Ipak, optimalno je da telo žene ima na raspolaganju dovoljne količine folne kiseline i pre trudnoće, zato što se vitalni organi ploda formiraju u prvim sedmicama drugog stanja kada žena i ne zna da je u drugom stanju i kada još nije dobila preporuku lekara da koristi folnu kiselinu.

Doziranje

Ženama koje imaju u planu da zatrudne, a nepravilno se hrane, preporučuje se doza od 400mcg folne kiseline na dan.

Inače, često brojni multivitaminski preparati namenjeni trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću sadrže 400mcg folne kiseline. Smatra se da ove količine mogu sprečiti pobačaj, mada ne postoji tačno utvrđena veza.

Folna kiselina, krvni sudovi, kancer, depresija…

Folna kiselina može imati značajnu ulogu i u zaštiti srca i krvnih sudova jer utiče na smanjenje novoa homocisteina čije povećane vrednosti povećavaju rizik za infarkt i šlog.

Iskustva pokazuju da su ljudi skloni depresivnim stanjima suočeni sa nedostatkom folne kiseline. Što veći nedostatak folne kiseline – to izraženija depresija. Takodje, manje količine folne kiseline povezane su i sa neadekvatnim odgovorom na antidepresive.

Neka istraživanja pokazuju da folna kiselina može da zaštiti od raka debelog creva, dojki, grlića materice, pankreasa i želuca, iako nije jasno ustanovljena veza i uloga folne kiseline u borbi sa ćelijama kancera. Mišljenja su zbog toga različita i podeljena, a dok nam na raspolaganju ne budu bili relevantni rezultati istraživanja, pacijenti kojise bore sarakom, ne treba samoinicijativno da koriste folnu kiselinu bez konsultovanja sa lekarom.

Nedostatak folne kiseline je doveden u vezu i sa osteoporozom jer, prema nekim podacima, osobe koje ne unose dovoljne količine folne kiseline, podložniji su lomljenju kostiju.

Folna kiselina u hrani

Folna kiselina se nalazi u spanaću, tamno zelenom lisnatom povrću, pasulju, soju, džigerici, pivskom kvascu, celom zrnevju žitarica, pšeničnim klicama i mleku. Medjutim, u slučaju da postoji nedostatak enzima za varenje, usvajanje folne kiseline može biti duplo manje.

Preporučeni dnevni unos folne kiseline kod dece i odraslih

Deca

  • 0-6 meseci: 65mcg
  • 7-12 meseci: 80mcg
  • 1-3 godine: 150mcg
  • 4-8 godina: 200mcg
  • 9-13 godina: 300mcg
  • 14-18 godina: 400mcg

Odrasli

  • Više od 19 godina: 400mcg
  • Trudnice: 600mcg
  • Dojilje: 500mcg

Nuspojave pri upotrebi folne kiseline

Vrlo velike doze folne kiseline mogu izazvati stomačne probleme, mučninu, nadutost, gasove, poremećaje sna, uznemirenost, kožne alergijske reakcije. Važno: Uzimanje folne kiseline može da zamaskira nedostatak vitamina B12, pri čemu postoji mogućnost trajnog oštećenja nervnog sistema.

Kontraindikacije

Folnu kiselinu ne treba uzimati istovremeno sa tetraciklinima (Dovicin, Doksiciklin, Amracin), jer im može smanjiti efikasnost pa ih zato uzimajte u različito vreme.

Lekovi koji snižavaju nivo folne kiseline su: Ranisan, Nexium, Omeprol, Lanzul, Gelusil lac, Rupurut, antiepileptici, NSAIL (Brufen, Diklofen, Nimulid), sulfonamidi (Bactrim), sulfasalazin, triamteren.

Pacijenti koji koriste metotreksat mogu koristiti dodatno folnu kiselinu, dok kod kancerogenih oboljenja ova kiselina dodatno ne sme da se koristi.

Folna kiselina se nalazi u slobodnoj prodaji, u vidu tableta, u različitim pakovanjima i pod drugačijim imenima. Osim Folnak tableta, kao zamena, tu su još i Folan ili “FOLNA kiselina” čiji je proizvodjač Galenika.

Cena leka, zavisno od proizvođača i broja tableta, može biti od 200 dinara do oko 1.500 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu.

Share.

Comments are closed.