Fluomizin – vaginalete protiv bakterijskih infekcija i gljivica

0

Fluomizin vaginalete se koriste u slučaju brojnih vaginalnih infekcija. Lek Fluomizin kao aktivnu supstancu sadrži dekvalinijum hlorid, koji poseduje širok spektar antimikrobnog dejstva.

Antibiotik fluomizin deluje na gram-pozitivne bakterije: Streptococcus, Staphilococcus aureus, Listeria; Gram-negativne bakterije: Gardnerelli, E. coli, Fuzobakterii, Serratia, Pseudomonas, Bacteroides, Proteus… Lek se koristi i za lečenje gljivica, odnosno za kandidu, i za Trichomonas vaginalis.

Kada se primenjuju intravaginalno, Fluomizin tablete (vagitorije) se rastvaraju u vaginalnoj tečnosti i dovode do smanjenja aktivnosti ćelijskih enzima mikroba i njihovog uništavanja. Efekat ovog antibiotika je ipak ograničen na područje vagine. Veoma mala doza leka prolazi kroz epitel vagine u krvotok, a efikasnost leka je 2-3 dana.

Fluomizin antibiotik

Primena (kako se lek koristi)

Napadi već navedenih bakterija i gljivica, neodredjeni vaginitis, vulvovaginitis i ginekološke operacije. Preporučeno doziranje je 1 tableta noću u periodu od 6 dana.

Fluomizin tableta se postavlja duboko u vaginu, najbolje dok ležite na leđima, i to pre odlaska na spavanje. U slučaju menstruacije prekinite terapiju i nastavite postupak nakon završetka menstrualnog ciklusa.

Trajanje terapije je najmanje 6 dana, jer ako je ranije prekinete, infekcija se može povratiti.

Ako imate problem sa suvoćom vagine, to će otežati rastapanje vaginalete pa u tom slučaju navlažite vrh tablete samalo vode pre primene.

Nuspojave pri primeni vaginaleta Fluomizin

Vrlo retko, može doći do lokalne reakcije sluzokože: svrab, peckanje, crvenilo. Ali imajte na umu da su ovi simptomi takođe tipični za vaginalne infekcije.

Prijavljeni su i slučajevi lokalne iritacije kao što su površinsko krvarenje iz unutrašnjosti vagine, upale, kožni osipi…

Retko se mogu javiti groznica i alergija kod ljudi koji su osetljivi na neke od komponenti preparata.

U slučaju dasejave neželjeni efekti na ovaj lek,obavestite o tome svog lekara.

Kontraindikacije

Ne koristite ovaj lek u slučaju netolerancije na aktivnu supstancu ili neku drugu komponentu leka, ako imate oštećenja epitelijuma zidova vagine i grlića materice. Fluomizin se ne preporučuje se za lečenje infekcija kod devojčica pre prvih seksualnih iskustava.

Pomoćne supstance u tabletama Fluomizina su: laktoza monohidrat, mikrokristalna celuloza, soli magnezijuma i stearinska kiselina.

Fluomizin i alkohol nisu posebno kontraindikovani.

Fluomizin i trudnoća

Istraživanja na životinjama pokazuju da ovaj lek ne utiče na plod. U trudnoći, lek je moguće upotrebljavati, ali se ipak o tome konsultujte sa lekarom, kao i u slučaju da dojite.

Fluomizin i drugi lekovi

Ne kombinujte primenu ovog leka sa jakim agresivnim deterdžentima za pranje intimne regije.

Važno: Tokom lečenja ovim lekom, pacijentkinje treba da se uzdržavaju od seksualnih aktivnosti, kao i za vreme lečenja seksualnog partnera.

Napomena: U slučaju da se nakon terapije opet jave simptomi ranije infekcije, potrebno je da se urade konkretniji mikroskopski i bakteriološki pregledi, kako bi se sa sigurnošću utvrdio uzrok infekcije i kako bi uz razjašnjenje dijagnoze, bila primenjena adekvatna terapija.

Koliko košta Fluomizin?

Cena kutije vaginaleta je oko 800 dinara. U jednom blister pakovanju nalazi se 6 vagitorija od 10 miligrama.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje stručno mišljenje. Pre upotrebe leka , obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.