Fluoksetin – lek protiv depresije i anksioznosti

0

Fluoksetin kapsule proizvodi Galenika. Ovaj antidepresiv spada u grupu inhibitora preuzimanja serotonina i upotrebljava se za anksioznost, u terapiji depresivnih, opsesivno- kompulzivnih poremećaja, bulimije- nervoze. Može se primenjivati kod dece i adolescenata kao terapija velikih depresivnih epizoda (uz psihoterapiju), jedino ako nije došlo do pozitivnih efekata nakon 4-6 sesija psihoterapije.

Dejstvo leka

Fluoksetin deluje antidepresivno jer selektivno inhibira preuzimanje serotonina pa tako jača njegovo dejstvo u centralnom nervnom sistemu.

Kontraindikacije

Recite lekaru ako uzimate druge lekove, imate neku hroničnu bolest, neki poremećaj metabolizma, preosetljivi ste na lekove ili ste imali alergijske reakcije na neke od njih.

Fluoksetin kapsule

U slučaju netolerancije na neke od šećera, obavestite o tome lekara pre upotrebe ovog leka jer se u njegovom sastavu nalazi laktoza.

Nemojte uzeti lek i recite Vašem lekaru ako ste nekada imali sitnozrnasti osip ili alergiju na fluoksetin il bilo koji drugi sastojak leka, ili ako ste uzimali u periodu od najmanje poslednje dve nedelje neki lek iz grupe inhibitora monoamino oksidaze.

Takođe recite Vašem lekaru ako bolujete od epilepsije ili ste nekada imali epileptični napad.

Terapija ovim lekom će možda biti prekinuta ako imate dijabetes, probleme sa jetrom il srcem, ako ste starija osoba i uzimate neki diuretik, -ako ste na elektro-konvulzivnoj terapiji, u slučaju da imate poremećaj krvarenja u anamnezi, ili uzimate lek koji utiče na zgrušavanje krvi, i akoimate misli o samopovređivanju i samoubistvu.

Znajte da je moguće da se simptomi depresije pojačaju u prvih nekoliko nedelja terapije.

Ukoliko dobijete neobjašnjivo visoku temperaturu, mišićnu ukočenost ili tremor, postanete konfuzni i razdražljivi, možda je reč o serotonergičkom sindromu, pa se obavezno javite lekaru.

Ovaj lek se ne sme davati za terapiju drugih poremećaja, osim za terapiju depresije. Ako posle 9 nedelja ne dođe do poboljšanja, terapiju treba prekinuti. Lek se ne sme koristi za terapiju dece mlađe od 8 godina.

Hrana, piće i alkohol

Uzimanje hrane i bezalkoholnih pića ne utiče na dejstvo leka. Alkohol se ne sme uzimati tokom terapije ovim lekom.

Primena u trudnoći i dojenje

Recite Vašem lekaru ako ste trudni, mislite da ste trudni li planirate trudnoću, ukoliko dojite ili to tek treba da počnete.

Fluoksetin tablete se moraju primeniti sa posebnim oprezom, posebno u kasnoj trudnoći, ili neposredno pre porođaja, zbog moguće pojave neželjenih efekata kod novorođenčadi u vidu razdražljivosti, drhtanja, mišićne slabosti, upornog plača, teškoća pri sisanju il spavanju. Lek se izlučuje putem mleka i može dovesti do neželjenih dejstava kod novorođenčadi pa se tokom dojenja može primeniti samo ako lekar tako odluči i verovatno u manjim dozama.

Oprez: Postoji mogućnost da ovaj lek utiče na Vaše psihomotorne sposobnosti. Ne upravljajte motornim vozilom imašinama sve dok se ne uverite da vaše psihomotorne sposobnosti nisu umanjene.

Fluoksetin i drugi lekovi

Istovremena primena FLUNIRIN-a inhibitora MAO je kontraindikovana. Recite Vašem lekaru ukoliko ste uzimali neki lek u poslednjih pet nedelja računajući i aspirin i nesteroidne antinflamatorne lekove kao što je brufen.

Fluoksetin može da utiče na dejstvo nekih lekova medju kojima su i litjum, triptofan, haloperidol, hlorpromazin, klozapin, alprazolam, tramadol, lekovi za povišen krvni pritisak, varfarin…

Ne treba da počnete da uzimate kantarion ukoliko već uzimate fluoksetin.

Doziranje

U zavisnosti od bolesti, lekar će odrediti optimalne doze za Vas.

Uobičajena doza za depresiju je u početku 20 mg (jedna kapsula) na dan. Lekar može povećati dozu tri do četiri nedelje kasnije ako je to neophodno, eventualno do 60 mg (tri kapsule) na dan. Doza se povećava postepeno. Možda se nećete odmah osećati bolje, jer je potrebno i nekoliko nedelja da lek ispolji pun antidepresivni efekat. Terapija traje najmanje 6 meseci.

Kod bulimije nervoze, uobičajeno je doziranje od 60 mg (tri kapsule) na dan. Kod opsesivno-kompulsivnih poremećaja: 20 – 60 mg (jedna do tri kapsule) na dan, zavisno od preporuke

lekara. Ako ne dođe do poboljšanja simptoma u toku 10 nedelja, nastavak terapije treba pažljivo razmotriti.

Deca iadolescenti do 18 godina: početna doza je 10 mg na dan (u vidu oralne suspenzije), a nedelju do dve nedelje kasnije lekar može povećati dozu na 20 mg. Ako ste starija osoba, doza će Vam biti pažljivo određena, a dnevna doza ne bi trebalo da prelazi 40 mg. Maksimalna doza je 60 mg dnevno.

Napomena: Ako ste uzeli veću dozu leka nego što je trebalo, odmah razgovarajte sa Vašim lekarom. Ne uzimajte duplu dozu da nadomestie to što ste preskočili da uzmete lek!

Neželjena dejstva (nuspojave)

Javite se lekaru ako Vam se na koži pojavi sitnozrnasti osip, svrab, otok usana/jezika ili zviždanje u plućima i prestanite sa uzimanjem leka.

Ako osetite nemir, ako Vaša koža postane crvena, i počnu da se javljaju mehuri, takodje se odmah javite lekaru.

Kod nekih pacijenata se može javiti: visoka temperatura, ubrzano disanje, znojenje, krutost mišića, konfuzija, ekstremna agitacija ili pospanost, osećaj slabosti, pospanost, konfuzija, produžena i bolna erekcija, osećaj jeze, osetljivost na sunčevu svetlost, gubitak telesne mase, proliv, bolovi u stomaku, povraćanje, loše varenje, smetnje gutanja il promene ukusa, suvoća usta. Retko, može doći do poremećaja testova funkcije jetre, a veoma retko hepatis.

Od ostalih nuspojava tu su još glavobolja, problemi sa snom, vrtoglavica, slab apetit, osećaj umora, euforija, nekontrolisani pokreti, grčevi, ekstremni nemir, halucinacije, panični napadi, misli o samoubistvu ili samopovređivanju, teškoće pri mokrenju, poremećaj seksualne sposobnosti, lučenje mleka, bol u grlu, kratkoća disanja, gubitak kose, zevanje, nejasno viđenje, neobjašnjena pojava modrica il krvarenja, znojenje, naleti crvenila, bolovi u zglobovima il mišićima, snižene koncentracije natrijuma u krvi.

Većina ovih pojava nije zabrinjavajuća i nestaje posle prvih nekoliko nedelja uzimanja leka.

Cena leka je oko 1000 dinara. Lek iz iste grupe – FLUNISAN proizvodi Hemofarm Srbija.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu.

Share.

Comments are closed.