Fluimucil – lek za lakše iskašljavanje

0

Lek Fluimucil je mukolitik i koristi se za lečenje poremećaja disajnih organa koji su praćeni prekomernim stvaranjem gustog sekreta.

Primena: akutni bronhitis, hronični bronhitis, emfizem pluća, mukoviscidoza, bronhiektazija.

Lek Fluimucil je dostupan u nekoliko vidova: granule, tablete, ampule. Aktivna supstanca leka je acetilcistein.

Možda će Vam preporučiti fluimucil ampule za inhalaciju (za nos, prehladu, za sinuse), a o načinu inhaliranja, obavezno se posavetujte sa lekarom.

Delovanje leka

Fluimucil smanjuje viskoznost, odnosno gustinu sekreta, smanjuje i slabi kašalj i sekret u grlu i ima direktno antioksidantno dejstvo.

Ovaj lek takodje povećava brzinu kretanja sekreta u bronhijama a koristi se i kao protivotrov kod trovanja paracetamolom.

Fluimucil lek

Kontraindikacije

Nemojte koristiti fluimucil ako ste preosetljivi na acetilcistein ili na bilo koju pomoćnu komponentu leka. Fluimucil se ne sme davati pacijenatima obolelim od fenilketonurije, osobama koje su preosetljive na fruktozu, i koje boluju od aktivnog gastričnog ili duodenalnog ulkusa i status astmatikusa.

Fluimucil se obazrivo primenjuje kod osoba obolelih od bronhijalne astme i kod starijih bolesnika koji pate od respiratornnih insuficijencija.

U slučaju da dođe do omekšavanja i razvodnjavanja prekomerne količine sekreta, naročito kod male dece i teško obolelih nepokretnih osoba, neophodno je obezbediti sukciju sekreta.

Kod osoba koje imaju manju sposobnost za iskašljavanje, primenjuje se i respiratorna fizikalna terapija.

Fluimucil i alkohol nisu posebno kontraindikovani.

Primena u trudnoći i dojenje

Primena Fluimucila za vreme trudnoće i dojenja treba da se odvija, samo u slučaju postojanja stvarne potrebe i pod lekarskim nadzorom.

Fluimucil i drugi lekovi

Acetilcistein povećava koncentraciju cefuroksima u bronhijalnom sekretu. U slučaju primene sa antitusicima, može doći do retencije sekreta kao posledice smanjenog refleksa kašlja.

Doziranje Fluimucila u granulama

Deca od 7 do 14 godina: 2 kesice rastvorenog Fluimucila 100, 2 puta dnevno.

Deca od 2 do 7 godina: 1 kesicu, 3 puta dnevno.

Deca do 2 godine: 1 kesicu leka, 2 puta dnevno.

Kod akutnih simptoma lečenje traje 5 do 10 danaa kod hroničnih simptoma lečenje se može nastaviti i duže.

Ukoliko ste zaboravili da uzmete lek fluimucil, prvom prilikom uzmite sledeću dozu leka, ali ne duplirajte dozu! Uzimanje Fluimucila možete prekinuti kada poželite, bez ikakvih smetnji po vaš organizam. Najbolje je da se o dozama , dužini terapije, kao i o tome da li je lek bolje uzumati pre ili posle jela, konsultujete sa lekarom.

Fluimucil ne utiče na psihofizičke sposobnosti pri upravljanju vozilima ili mašinama.

Nuspojave

Ovaj lek se dobro podnosi. U retkim slučajevima može doći do pojave mučnine i povraćanja, veoma retko može doći do reakcija preosetljivosti kao što su urtikarija i bronhospazam.

U slučaju pojave bilo kakvih neželjenih dejstava, prekinuti primenu leka i javiti se lekaru.

Granule u kesicama čuvajte na temperaturi do 30 stepeni, a rastvoren lek se mora odmah upotrebiti! Fluimucil možete nabaviti i bez recepta lekara. Proizvodjač je ZAMBON, Švajcarska.

Cena pakovanja Fluimucaila od 10 šumećih tableta je oko 500 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje stručno mišljenje. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.