Flugalin – lek protiv bolova

0

Flugalin je lek iz grupe nesteroidnih antinflamatornih lekova koji ima antiupalno, analgetičko i antipiretičko dejstvo.

Fligalin tablete ublažavaju i kontrolišu simptome reumatskih bolesti i drugih stanja praćenih bolovima umerene jačine. Smanjuje bol, otok i upalu u mnogim oboljenjima koštano-zglobnog i mišićnog sistema: reumatoidni artrits, osteoartrits, ankilozirajući spondiltis, vanzglobni reumatizam (bolno, smrznuto rame), periartrits, tendinits, burzits, tendosinovits, bol u leđima, istegnuća, iščašenja. Takođe se primenjuje u terapiji bolnih stanja kao što su zubobolja, glavobolja (migrena), bolne menstruacije, bolovi posle hirurških zahvata… Lekar će Vam možda savetovati da uz ove tablete primenite i odgovarajuću mast.

Kontraindikacije

Nemojte koristiti Flugalin ako ste imali bilo kakvu reakciju preosetljivosti na flurbiprofen, aspirin il neki drugi nesteroidni antinflamatorni lek, il na neku od pomoćnih supstanci u sastavu leka, zatim ako patite od čira želuca i/li dvanaestopalačnog creva. Lek ne smete koristiti ni ako imate ili ste imali neko krvarenje iz sistema organa za varenje il perforacije izazvane ranijom terapijom sličnim lekovima.

Flugalin lek

Ne uzimajte ovaj lek ako imate aktivni ulcerozni kolits, Kronovu bolest, tešku srčanu insuficijenciju, ako ste u poslednjem trimestru trudnoće, ni ako treba da se podvrgnete operaciji premošćavanja koronarnih arterija. U slučaju netolerancije na neke od šećera obratie se svome lekaru pre upotrebe ovog leka.

U slučaju pojave bolova u trbuhu il krvarenja odmah prekinite sa uzimanjem leka i obratite se lekaru.

Oprez i savetovanje sa lekarom su potrebni ako imate povišen krvni pritsak, bronhijalnu astmu, oštećenu funkciju bubrega ili jetre, poremećaj zgrušavanja krvi ili ako ste na antikoagulantnoj terapiju, ako ste dehidrirali ili ako ste stariji od 65 godina. Upotreba ovog leka može da poveća rizik od srčanog i moždanog udara.

Lek treba upotrebljavati tokom što kraćeg vremenskog perioda i u najmanjim dozama kojima se postiže zadovoljavajući terapijski učinak.

Flugalin i drugi lekovi

Flugalin može da umanji dejstvo lekova za prekid trudnoće, diuretika i lekova protiv povišenog krvnog pritska. S druge stranem može da poveća koncentraciju litjuma, metotreksata i kardiotoničnih glikozida.

Istovremenom primenom ovog leka sa lekovima koji se koriste u terapiji zapaljenskih procesa, povećava se rizik od nastanka krvarenja iz digestivnog trakta.

Postoji potencijalni rizik povećane nefrotoksičnosti ukoliko se nesteroidni antinflamatorni lekovi daju sa takrolimusom (imunosupresiv). Povećan je rizik od hematološke toksičnosti ukoliko se nesteroidni antinflamatorni lekovi daju sa lekom zidovudin (antivirotik).

Flugalin, hrana i piće

Hrana može uticati na brzinu, ali ne i na stepen resorpcije leka iz gastrointestinalnog trakta.

Flugalin u trudnoći i dojenje

Nije preporučljiva upotreba ovog leka tokom trudnoće, osim ukoliko nije neophodno, što će proceniti Vaš lekar. Ipak, ne upotrebljavajte ga u poslednja tri meseca trudnoće zbog mogućeg štetnog dejstva leka na razvoj ploda. Lek Flugalin je u veoma malim količinama prisutan u mleku dojilja, pa se ne očekuju štetni efekti po odojče.

Doziranje

Tableta se pije cela sa dovoljno tečnosti. Uobičajena doza za odrasle je od 150-20 mg, podeljena u dve, tri li četiri pojedinačne doze. Nekada se doza se može povećati najviše do 30 mg dnevno.

Starijim osobama će verovatno biti preporučene manje doze.

Ako ste uzeli veću dozu leka nego što bi trebalo, odmah razgovarajte sa Vašim lekarom. Simptomi predoziranja su mučnina, povraćanje, bol u trbuhu.

Ukoliko ste zaboravili da uzmete jednu ili više doza, uzmite sledeću što pre i nastavite terapiju uobičajenim tempom. Ne duplirajte doze!

Moguće nuspojave

Prekinite sa uzimanjem leka ijavite se lekaru ako se jave: bolovi u stomaku, mučnina, povraćanje, otežano varenje, bilo koji znak krvarenja iz želuca il creva, otežano disanje , svrab, modrice, plikovi, žuta prebojenost beonjača i kože, bol u grlu, visoka temperatura, zamagljen vid/smanjena oštrina vida, nakupljanje tečnosti u organizmu.

Može doći do pogoršanja kolitsa i Kronove bolesti, a vrlo retko se može javiti pankreatis.

Od ostalih neželjenih efekata mogu se još javiti: glavobolja, vrtoglavica, malaksalost, slabost, pospanost, ošamućenost, umor, depresija, dezorijentisanost, peckanje u šakama istopalima, zapaljenje očnog nerva, zujanje u ušima, ulceracije u ustima, proliv, gastrits, poremećaji funkcije jetre, hepatis, bubrežni poremećaji, poremećaji u broju krvnih elemenata,osip po koži koji se pogoršava tokom izlaganja sunčevoj svetlosti.

Proizvodjač Flugalin tableta je Galenika a cena kutije je od 150 dinara i više u zavisnosti od pakovanja. U slučaju da je flugalin nedostupan, farmaceut će Vas posavetovati koja bi bila adekvatna zamena.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu.

Share.

Comments are closed.