Flavamed – sirup za iskašljavanje

0

Flavamed oralni rastvor (sirup) za iskašljavanje je preparat koji olakšava izbacivanje mukusa (šlajma) kod oboljenja respiratornog trakta.

Lek Flavamed se koristi kod oboljenja pluća i bronhijalnih kanala u kojima se formira viskozni mukus. Dejstvo ovog leka je takvo, da šlajm odnosno sekret postaje tečniji i može se iskašljati mnogo lakše.

Osim sirupa, ovaj lek se u vidu šumećih tableta može naći pod imenom Flavamed forte.

Kontraindikacije

Recite lekaru ako uzimate druge lekove, imate neku hroničnu bolest, neki poremećaj metabolizma, preosetljivi ste na lekove ili ste imali alergijske reakcije na neke od njih.

Primena Flavameda nije dozvoljena ako ste osetljivi na aktivnu supstancu leka – ambroskol-hidro- hlorid ili na neku od drugih pomoćnih supstanci.

Flavamed sirup

Mere opreza potrebne su:

Ako ste imali ozbiljne reakcije preosetljivosti na koži u prošlosti (Stiven-Džonsonov sindrom, Lyelov sindrom). Stiven-Džonson-ov sindrom karakteriše povišena telesna temperatura i osip sa plikovima na koži i sluznicama. Lyelov sindrom je oboljenje opasno po život i karakteriše se teškim plikovima.

Ako patite od poremaćaja funkcije bubrega ili od ozbiljnog poremećaja funkcije jetre, Flavamed oralni rastvor se takodje mora koristiti sa posebnim oprezom.

Ako patite od retkog poremećaja bronhijalnih tuba sa povećanim formiranjem mukusa, uzimajte Flavamed sirup samo pod nadzorom Vašeg lekara.

Ako znate da imate netoleranciju na neke šećere, Flavamed oralni rastvor primenjujte nakon konsultacije sa vašim lekarom jer sadrži sorbitol.

Hrana i piće ne utiču na dejstvo leka a sirup i alkohol u istovremenoj primeni se ne preporučuju.

Doziranje sirupa

Za decu i za bebe

Upotreba Flavamed sirupa kod dece mlađe od 2 godine moguća je samo pod nadzorom lekara.

Flavamed sirup treba upotrebiti tano onako kako je to odredio lekar. Ako nije drugačije propisano, doziranje je sledeće:

Deca do 2 godine starosti:

Pola kašike za doziranje sa 2.5ml sirupa dva puta dnevno.

Deca od 2 do 5 godina starosti:

Pola kašike za doziranje sa 2.5ml sirupa tri puta dnevno.

Deca od 6 godina do 12 godina starosti:

Jedna kašika za doziranje sa 5ml sirupa 2 do 3 puta dnevno.

Za odrasle i i adolescente preko 12 godina starosti:

Dve kašike za doziranje sa 5ml sirupa 3 puta dnevno tokom prva 2 do 3 dana. Potom dve kašike za doziranje sa 5ml sirupa dva puta dnevno.

Za odrasle, moguće je povećanje oze, ali je maksimalna dnevna doza sirupa do 4 odmerne kašičice sa 5ml sirupa dva puta na dan.

Način upotrebe

Flavamed sirup se uzima posle jela uz pomoć kašike za doziranje. Sirup ne bi trebalo koristi duže od 4 -5 dana bez saveta Vašeg lekara a ako se stanje ne poboljša nakon tog perioda, kontaktirajte Vašeg lekara.

Flavamed i drugi lekovi

Obavestite svog lekara ili farmaceuta ako uzimate, ili ste do nedavno uzimali neki drugi lek. Tokom primene Flavameda, ne treba uzimati lekove koji suzbijaju refleks kašlja.

Flavamed u trudnoći i dojenje

Upotreba Flavameda tokom trudnoće i dojenja moguća je samo na izričitu preporuku Vašeg lekara!

Predoziranje: Ako ste uzeli veću dozu Flavameda nego što je trebalo, odmah se javite lekaru jer se mogu javiti dijareja ili uznemirenost, a kod ekstremnog predoziranja, mogući su pojačana salivacija, povraćanje i pad krvnog pritiska. Ako ste zaboravili da uzmete Flavamed jednostavno uzmite propisanu dozu u sledeće propisano vreme. Nikada ne uzimajte duplu dozu!

Nuspojave

Povremena neželjena dejstva mogu biti: reakcije preosetljivosti kao što su crvenilo kože, oticanje lica (edem lica), gubitak daha, svrab, groznica, mučnina, bol u stomaku i povraćanje.

Veoma retko se može javiti anafilaksa Lyelov sindrom i Stiven-Džonsonov sindrom.

Cena Flavameda je oko 700 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu.

Share.

Comments are closed.