Fibrolan – mast protiv infekcija rana

0

Fibrolan (mast, krema ili gel) se koristi za rane hirurškog tipa, kod ulcerativnih lezija, opekotina, cervicitisa, inficiranih rana (apscesi, fistule)i hematoma.

Obično se maže u tankom sloju na 6 do 8 sati.

Ovaj lek sadrži dva enzima koji na vrlo efikasan način uklanjaju gnoj iz rana i nekrotično (odumrlo) tkivo. Takodje, ubrzava proces ozdravljenja tkiva i usporava rast bakterija koje bi mogle da napadnu ranu. Fibrolan se primenjuje lokalno.

Fibrolan se može upotrebiti kod tretmana rana koje su pod rizikom od infekcije, kod rana koje sporo i slabo zarastaju, kod ishemijskih trofičnih poremećaja kože, kod opekotina, problematičnih zanoktica, posle operacija u ginekologiji kao što su konizacija grlića materice ili elektrokauterizacija, zatim kod upalnih procesa poput vaginitisa kao i kod upala grlića materice. Česta je njegova primena kod pucanja sluzokože vagine pri seksualnim odnosima.

Fibrolan mast

Kontraindikacije

Kada ne smete upotrebljavati Fibrolan mast?

Ovu mast ne smete koristiti ako ste alergični na bilo koji aktivni ili pomoćni sastojak leka, zatim u slučaju krvarenja dijateze ili nekih drugih svežih krvarenja.

Lek Fibrolan se takodje ne sme koristiti za vreme perioda dojenja kao ni tokom trudnoće.

U slučaju alergijske reakcije nakon primene leka, prestanite sa terapijom i obratite se odmah lekaru.

Ako bolujete od bilo kojeg oboljenja, obavestite o tome lekara pre primene ove masti. Neke bolesti će možda zahtevati prilagodjavanje doze leka, dok će neke zahtevati da se pre primene ove masti obave dodatna ispitivanja ili pregledi.

Budite pažljivi sa mazanjem Fibrolana i nakon primene kreme, odmah operite ruke i pazite da mast ne dodje u kontakt sa očima.

Napomene:

– Ovaj preparat sadrži tečni parafin što može oštetiti lateks na kontraceptivnim sredstvima ako se mast primenjuje u genitalnom delu, pa stoga koristite odgovarajuću kontracepciju ili se posavetujte sa Vašim lekarom.

– Mast Fibrolan ne utiče na psihomotorne sposobnosti prilikom upravljanja vozilima ili mašinama.

Doziranje i primena masti Fibrolan

Nanosite ovu mast u količini i na način koji Vam je odredio lekar. Mast se uobičajeno maže na kožu u redovnim vremenskim intervalima od 6 do osam sati i to u tankom sloju. Koristite mast u periodu koji odredi Vaš doktor.

Fibrolan i drugi lekovi

Važno je da lekara obavestite o svim lekovima koje koristite ili ste do nedavno koristili, računajući i one koje ste nabavili bez lekarskog recepta kako bi ste izbegli i najmanju mogućnost štetnog odnosno neželjenog sadejstva.

Nuspojave – neželjene reakcije na lek

Kao i drugi lekovi, tako i Fibrolan mast može izazvati neke neželjene efekte, ali ne kod svih koji mast primenjuju.

Inače, očekivane koristi od primene ovog leka, daleko premašuju rizik ili štetu nastalu zbog neželjenog dejstva leka. U svakom slučaju, ako primetite alergijsku reakciju, odmah se javite lekaru.

Cena leka Fibrolan je, u zavisnosti od pakovanja masti, oko 570 ili oko 890 dinara. Tiba sa kremom može biti od 50 ili od 25 grama. Koja bi adekvatna zamena za Fibrolan došla u obzir – posavetovaće Vas farmaceut.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu.

Share.

Comments are closed.