Fervex – lek za prehladu i protiv povišene temperature

0

Fervex za odrasle je lek dostupan bez lekarskog recepta. Fervex sadrži paracetamol , feniramin maleat i askorbinsku kiselinu (vitamin C). Fervex je analgetik i antipiretik pa tako ublažava bol a temperatura biva snižena. Kao antihistaminik Fervex smanjuje obilnu sekreciju iz nosa, zapušenost nosa, pojačano suzenje očiju, deluje pozitivno i ako se primenjuje za grlo kao i protiv kijavice. Na kraju, vitamin C u Fervexu zadovoljava povećane potrebe organizma kod prehlade i drugih stanja praćenih groznicom.

Fervex za odrasle u granulama, a pakovan u kesicama, namenjen je odraslima dok za decu nije preporučljiv, izuzev grupe starije iznad 15 godina.

je namenjen za lečenje gripoznih stanja, alergijskog rinitisa, prehlade i infekcija nosa i ždrela (rinofaringitisa) kod odraslih i dece starije od 15 godina.

Fervex lek

Kontraindikacije

Fervex za odrasle, ne sme se koristiti kod postojanja preosetljivosti na bilo koji sastojak leka, ustanjima ozbiljnog oboljenja jetre, kod glaukoma ni kod otežanog mokrenja kao posledice oboljenja prostate ili drugih oboljenja.

Fervex sadrži saharozu pa zato ne treba da ga koriste pacijenti sa naslednom netolerancijom fruktoze, sindromom malapsorpcije glukoze i galaktoze ili nedostatkom saharoza-izomaltaze.

Pošto svaka kesica Fervexa sadrži 11,56 grama saharoze, o tome se mora voditi računa ako sepraktikuje dijeta sa ograničenim unosom šećera ili kod pacijenata koji pate od dijabetesa.

Obavestite lekara u slučaju da imate obolele bubrege i ako ste na nekoj terapiji lekovima.

Napomena: Ako simptomi traju duže od 5 dana, javite se lekaru.

Fervex, hrana, piće i alkohol

Tokom lečenja Fervexom, nije preporučljivo konzumiranje alkohola niti upotreba sredstava za smirenje jer Fervex pojačava efekat sedativa i alkohola.

Upotreba drugih lekova

Ovaj lek pojačava efekat depresora centralnog nervnog sistema a ako se kombinuje sa drugim antihistaminicima, antidepresivom imipraminom, neuroleptikom fenotiazinom, antiholinergičkim antiparkinsonicima, atropinom, dizopiramidom, dolazi do jačanja atropinskih efekata na nivou centralnog nervnog sistema.

Tablete i lekovi poput rifampicina, izonijazida, fenitoina, karbamazepina kao i antiretrovirotici, povećavaju rizik za razvoj štetnih efekata paracetamola.

Fervex i antibiotici nisu posebno kontraindikovani, mada o paralelnoj primeni treba obavezno konsultovati lekara.

Primena u trudnoći i u toku dojenja

Iz predostrožnosti se ne preporučuje upotreba granula Fervex tokom trudnoće i dojenja.

Savetuje se oprez prilikom upravljanja motomim vozilima ili mašinama, jer Fervex može da uzrokuje pospanost.

Doziranje i način upotrebe

Odrasli i deca starija od 15 godina piju jednu kesicu 2 do 3 puta u toku 24 časa. Sadržaj kesice se razmuti u čaši tople ili hladne vodei odmah popije.

Čim osetite prve simptome gripoznog stanja, pri upotrebi Fervexa koji ste rastvorili u toploj vodi, podstaknućete znojenje i izbacivanje toksina.

Interval između doza mora biti duži od 4 časa, a kod pacijenata sa obolelim bubrezima, taj razmak je 8 sati.

Nemojte koristiti doze veće od preporučenih.

Trajanje terapije: Fervex ne treba koristiti duže vreme bez savetovanja sa doktorom,a naročito ako simptomi traju duže od 5 dana.

Ako ste uzeli veću dozu leka nego što je trebalo, odmah razgovarajte sa lekarom!

Neželjena dejstva leka – nuspojave

Fervex može kod nekih pacijenata izazvati odredjene nusefekte kao što su: suva usta, otežano mokrenje, pospanost, nejasan vid, zbunjenost, konfuzija i uznemirenost kod starijih osoba. Prijavljeno je nekoliko slučajeva trombocitopenije (smanjenje broja trombocita ). Takodje su retki osipi, crveni pečati na koži, koprivnjača, i ostale alergijske reakcije usled kojih treba prekinuti terapiju.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu.

Share.

Comments are closed.