Fenolip, lek protiv povišenih triglicerida

0

Fenolip pripada grupi lekova – fibrilata koji se upotrebljavaju za snižavaje nivoa masnoća (lipida) u krvi, poput masnoća poznatih kao trigliceridi.

Lek Fenolip se osim ishrane sa smanjenim unosom masti i drugim nefarmakološkim metodama kao što su vežbe, koristi za snižavanje masnoća u krvi.

Fenolip kapsule se u nekim slučajevima mogu koristiti sa drugim lekovima (statinima), u slučaju da nivo masnoća u krvi nije dobro kontrolisan samo sa statinima.

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Fenoilp tablete ako ste alergični (preosetljivi) na fenofibrate ili na neki drugi sastojak leka, zatim ako imate bolest jetre, bubrega ili žučne kese, u slučaju da patite od fotoalergije ili imate fototoksičnu reakciju u vreme terapije fibratima ili ketoprofenom.

Fenolip lek

Fenolip kapsule ne smeju se koristiti kod dece.

Napomena: Fenolip može da uzrokuje bol u mišićima ili slabost, pa ako se to desi, prekinite terapiju i javite se lekaru.

Ova nuspojava će biti više moguća ako uzimate još neke lekove za snižavanje nivoa masnoća.

Takodje, u slučaju da već uzimate neke antikoagulanse, obavestite lekara o tome jer će onda biti potrebna kontrola Vaše koagulacije.

Oralni estrogeni i kontraceptivi mogu da poviše nivo masnoće u krvi, pa zato i o tome obavestite lekara.

Uzimanje drugih lekova

U slučaju da pijete lekove protiv zgrušavanja krvi (npr. varfarin), ove kapsule mogu povećati njihovo dejstvo pa će im doza verovatno biti smanjena za trećinu.

Ako uzimate ciklosporine (imunosupresivi), ovakva kombinacija lekova može imati posebno dejstvo na funkciju Vaših bubrega.

Fenolip, hrana i piće

Kapsule Fenolipa se gutaju sa vodom i to cele. Bitno je da se kapsule ne piju na prazan stomak,jer će tako apsorpcija leka biti umanjena. Pijte ove kapsule uz hranu.

Trudnoća i dojenje

Fenolip kapsule ne bi trebalo uzimati tokom trudnoće, kao ni tokom dojenja. Nema relevantnih istraživanja o lečenju trudnica ovim lekom a nije ni poznato da li se lek izlučue u majčino mleko.

Doziranje

Uvek uzimajte Fenolip kapsule tačno onako kako Vam je propisao lekar. Lekar će odrediti i dužiu terapije u zavisnosti od Vašeg stanja.

Uobičajena doza za odrasle je jedna kapsula dnevno tokom obroka.

Tokom terapije, neophodne su redovne kontrole nivoa masnoća u krvi.

Predoziranje: U slučaju da uzmete više kapsula nego što Vam je propisano, javite se u bolnicu.

Ako ste pak zaboravili da uzmete dozu leka, jednostavno sledeću kapsulu uzmite uz naredni obrok i ne duplirajte dozu već nastavite sa lečenjem uobičajenim tempom.

Moguće nuspojave

Kao i svi drugi lekovi, tako i Fenolip može uzrokovati neke neželjene efekte.

Poremećaji probavnog sistema:

Često se mogu javiti poremećaji u probavi, u fukcionisanju želuca ili u radu creva kao što su bol u stomaku, mučnina, povraćanje, proliv i gasovi.

Vrlo retko se javlja pankreatitis- upala gušterače.

Poremećaji jetre i žuči:

Često se kod nekih bolesnika mogu javiti povišene transaminaze u serumu, a manje često – žučni kamenac.

Vrlo retko su prijavljeni simptomi hepatitisa (upala jetre) koji mogu biti blagi (žutilo kože i beonjača), bol u stomaku i svrab.

Poremećaji kože i potkožnog tkiva:

Manje često se kao nuspojave javljaju osip, pruritus, koprivnjača ili fotosenzitivna reakcija, retko – gubitak kose a vrlo retko fotosenzitivnost s eritemom.

Poremećaji mišićno-koštanog sistema:

Retko je prijavljena mialgija, zatim miozitis, grčevi u mišićima, mišićna slabost, vrlo retko -razgradnja mišića.

Poremećaji krvi i limfnog sistema:

Retko se javlja snižen nivo hemoglobina i smanjen broj leukocita.

Poremećaji nervnog sistema

Retko se može javiti nedostatak polnog nagona.

Poremećaji disajnog sistema:

Vrlo retko je prijavljena hronična bolest tkiva pluća.

Analize: Nekada se mogu javiti povišene količine kreatinina i ureje u serumu.

Cena ovih kapsula je oko 600 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu.

Share.

Comments are closed.