Fenistil – gel za iritacije na koži

0

Fenistil gel spada u grupu lekova pod imenom antihistaminici, koji se koriste za olakšanje kožnih alergija i različitih tipova svraba. Fenistil gel zaustavlja svrab tako što blokira delovanja histamina, koji se inače oslobadja u telu tokom alergija i tako uzrokuje svrab. Fenistil ima lokalni anestetički efekat, tako da primenom na koži, ublažava alergiju, odnosno svrab i iritacije.

Fenistil gel se koristi u sledećim slučajevima:

– kožni osip, urtikarija, ubod insekata, za opekotine od sunca i površinske opekotine.

Fenistil gel dobro prodire u kožu. Ublažava svrab i iritaciju za nekoliko minuta.

Fenistil gel

Kontraindikacije

Fenistil gel (neki ga nazivaju i Fenistil mast) ne smete koristiti ako ste alergični na bilo koji sastojak leka, zatim, na velikoj površini kože i na oštećenoj koži.

Pri uzimanju leka Fenistil posebno vodite računa da tretiranu površinu kože ne treba da izlažete direktnoj sunčevoj svetlosti. Konsultujte svog lekara u slučaju vrlo ozbiljnog svraba ili jačih, obimnijih lezija.

Primena drugih lekova i Fenistil

Recite lekaru ili farmaceutu ako koristite ili ste do nedavno upotrebljavali bilo koji drugi lek, tablete, injekcije, antibiotike… uključujući i one koje ste nabavili bez lekarskog recepta jer nekada može doći do medjudejstva, odnosno pojačanog ili smanjenog dejstva nekog od lekovaž pri istovremenoj primeni.

Uzimanje leka Fenistil sa hranom ili pićima nema uticaja na uzimanje i dejstvo leka. Lek takodje nema uticaja na koncentraciju i pažnju tokom rukovanja mašinama ili za vreme upravljanja vozilima.

Fenistil u trudnoći i dojenje

Pre nego što počnete da uzimate neki lek, ako ste u drugom stanju ili ako dojite, posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom. Za vreme trudnoće i dojenja, nemojte koristiti Fenistil gel na velikim površinama kože i na oštećenoj koži. Nemojte primenjivati gel na bradavicama ukoliko dojite dete.

Napomene:

Fenistil gel sadrži benzalkonijum-hlorid koji može prouzrokovati neke kožne reakcije. Takodje fenistil sadrži propilenglikol koji može izazvati iritaciju kože.

Doziranje u primena

Fenistil gel treba da nanosite na način i u količinama koje Vam je odredio lekar.

Uobičajena primena je sledeća: Kod odraslih i dece starije od 2 godine na zahvaćeno mesto nanesite gel 2 do 3 puta dnevno.

Kod dece mladje od dve godine Fenistil se sme koristiti samo na osnovu recepta lekara.

Dodatne informacije:

  • Obavezno konsultujte Vašeg lekara ako se simptomi ne poboljšaju u roku od sedam dana jer je možda reč o nekom oboljenju kože (herpes) koje zahteva drugačiju ili još neku dodatnu terapiju. Ako slučajno progutate Fenistil gel, recite to odmah svom lekaru.
  • Do sada nije bilo izveštaja o prekomernim dozama.
  • Аko ste zaboravili da uzmete lek Fenistil, samo nastavite dalje da ga uzimate onako kako Vam je to rekao Vaš lekar.

Nuspojave

Kao i drugi lekovi, i Fenistil može da ima neželjena dejstva, mada se ona ne moraju ispoljiti kod svih koji gel koriste.

Fenistil gel može u retkim slučajevima izazvati blagi osećaj sušenja kože ili blagi osećaj vreline. Veoma retko se mogu pojaviti alergijske kožne reakcije, uključujući i generalizovane kožne reakcije u pojedinačnim slučajevima. Ako se kod Vas jave ovi simptomi, prestanite sa upotrebom Fenistil gela i obavestite o tome lekara.

Cena fenistila je oko 600 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu.

Share.

Comments are closed.