Febricet – lek protiv povišene temperature i bolova

0

Febricet (sirup ili tablete) je lek iz grupe analgoantipiretika. Aktivna supstanca je paracetamol. Paracetamol povećava protok krvi kroz kožu, utiče na jačanje znojenja i sniženje telesne temperature. Lek Febricet proizvodi Hemofarm Vršac. Galenika Beograd proizvodi paralelni lek pod imenom Paracetamol.

Sastav leka Febricet:

Jedna tableta sadrži: 500 mg paracetamola

Pet ml sirupa sadrži: 120 mg paracetamola

Jedna supozitorija sadrži: 200 mg paracetamola

Osim za temperaturu, Febricet se koristi i za zubobolju i glavobolju i predstavlja lek izbora kod osoba alergičnih na acetilsalicilnu kiselinu (za decu do 12 godina starosti sa virusnbim oboljenjima i za odrasle koji su na primer na terapiji antikoagulansima, urikozuricima, imaju hemofiliju ili alergiju na aspirin…)

Prisustvo hrane usporava resorpciju, ali ne umanjuje efikasnost leka.

Febricet lek

Primena leka: Bolovi različitog porekla (glavobolja, zubobolja, neuralgija, mialgija, neuritis, išijalgija, posttrauma tski bol, dismenoreja, menstrualni bolovi) i febrilna stanja.

Doziranje

Odrasli: 500 mg – 1 g na 4 – 6 sati, maksimalno četiri grama dnevno.

Deca: od 3 meseca do 1 godine: 1 – 4 x 60 – 120 mg, 1 do 5 godina: 1 – 4 x 120 – 250 mg, 6 do 12 godina: 1 – 4 x 250 – 500 mg.

Kod dece davati najviše 4 doze za 24 sata. Razmak između doza je 4 – 6 sati.

Kontraindikacije

Nemojte koristiti Febricet kod teških oštećenja bubrega ili jetre, fenilketonurije ni kod preosetljivosti na paracetamol.

Febricet i alkohol nisu posebno kontraindikovani.

Ne koristite febricet ako ste na lečenju od alkoholizma.

Febricet i antibiotik u kombinovanoj terapiji su mogući ali samo iz odobrenje lekara.

Neželjena dejstva

Neželjena dejstva tokom primene leka su izuzetno retka, ali se mogu javiti posle dugotrajne primene, u vidu osipa po koži ili odredjenih hematoloških poremećaja.

Febricet u trudnoći i dojenje

Febricet nе treba uzimati u prva 3 meseca trudnoće. U kasnijoj trudnoći lek može da se uzima samo ako je to neophodno i nakon konsultacija sa Vašim lekarom.

Paracetamol se izlučuje delom i preko majčinog mleka pa ako dojite možete da uzimate lek samo kada je to neophodno i posle konsultacija sa Vašim lekarom.

Predoziranje

U slučaju predoziranja moguća su oštećenja jetre i bubrega. Javite se odmah lekaru ili u bolnicu ako popijeteveće količine ovog leka.

Interakcije Febriceta sa drugim lekovima

Ako Febricet uzimate paralelno sa lekovima NAS, postoji mogućnost povećanja rizika od nefro- toksičnosti. Uzet zajedno sa oralnim antikoagulansima, febricet može da poveća antikoagulantno dejstvo. Ako se koristi paralelno sa lekom Zidovudin , oba leka će imati pojačano dejstvo.

Važno: Imaju na umu da febricet može nekada imati odredjen uticaj na laboratorijske testove, pa tako može dati lažne vrednosti pri određivanju glukoze i mokraćne kiseline u krvi.

Lek Febricet čuvajte na sobnoj temperaturi, a sirup se ne sme zamrzavati.

Rok trajanja tableta, sirupa i supozitorija Febricet je tri godine. Lek se može nabaviti i bez lekarskog recepta.

Cena Febriceta po tabli je oko 35 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu.

Share.

Comments are closed.