Fastum gel – protiv bolova u kostima i mišićima

0

Fastum gel ili krema je lek iz grupe nesteroidnih antireumatika. Koristi se u lokalnom lečenju bolnih poremećaja koštano-zglobnog i mišićnog sistema reumatskog i traumatskog tipa, kao što su kontuzije, uganuća, istegnuća mišića, ukočenost vrata ili lumbago.

Fastum gel za ovakve bolove mogu da koriste odrasli a namenjen je i za decu koja imaju više od 12 godina.

Kontraindikacije

Nemojte uzimati Fastum gel ako ste alergični na neke od supstanci koje ulaze u sastav leka kao i na ketoprofen, tiaprofensku kiselinu, fenofibrat, UV blokatore, parfeme. Pacijenti koji su imali alergijske reakcije na acetilsalicilnu kiselinu ne treba da koriste ovaj gel.

Fastum gel

Fastum Gel se ne sme mazati na otvorene rane ili kožne lezije, sluznice, analno i genitalno područje, kao ni oko očiju. Fastum gel se ne koristi za lečenje šuljeva odnosno za hemoroide.

Fastum gel se ne sme koristiti u trudnoći (u poslednjem trimestru). Takodje, gel Fastum se ne treba koristiti sve dok traje i dojenje.

Bolesnici preosetljivi na sastojke leka i osobe sa teško narušenom funkcijom bubrega, moraju se posavetovati sa lekarom pre primena ovog leka.

Pažnja: Zato što izlaganjem suncu ili UVA zracima u solarijumu ovaj gel može da izazove potencijalno ozbiljne kožne reakcije, potrebno je da tretirane površine zaštitite odećom za vreme lečenja ali i dve sedmice posle prestanka lečenja. Operite ruke temeljno nakon svake primene masti.

Ako primetite bilo kakve kožne reakcije nakon primene gela, odmah prekinite primenu.

Znajte da upotreba velikih količina Fastum gela može izazvati astmu ili preosetljivost. Nemojte gel primenjivati sa okluzivnim zavojima.

Neki lekovi koje pijete paralelno sa upotrebom Fastum gela, mogu uticati na njegovo dejstvo. Obavestite lekara ako pijete odredjene medikamente, naročito antikoagulanse.

Način upotrebe

Gel treba namazati u tankom sloju na kožu iznad zahvaćenog područja i to jednom do tri puta dnevno uz blago masiranje kako bi se omogućila olakšala apsorpcija.

Ako se stanje kože ne popravlja ili se problem vraća, pitajte lekaraza savet kako bi Vam odredio adekvatnu terapiju. Fastum gel služi samo za kraću primenu.

Moguće nuspojave

Fastum Gel može izazvati neke neželjene efekte, ali se oni neće javiti kod svih koji gel koriste.

Mogu se pojaviti alergijske kožne reakcije, koje mogu biti težeg tipa u slučaju izlaganja kože suncu dok traje terapija. Takodje, zabeležene su lokalne kožne reakcije koje su se širile van područja primene. Retko se mogu javiti teške reakcije kao što su bulozni ili fliktenularni ekcem.

U nuspojave spadaju još i poremećaji imunološkog sistema, anafilaktička reakcija, poremećaji probavnog sistema( peptički ulkus, gastrointestinalno krvarenje, proliv), dermatitis, svrab, ekcem, urtikarija, osećaj žarenja, angioedem, zatajenje bubrežne funkcije ili pogoršanje insuficijencije.

Ako se pojavi bilo koji neželjeni efekat pri primeni leka, o tome treba da obavestite lekara.

Sadržaj Fastum gela

Aktivna materija je ketoprofen. Pomoćne supstance: karboksipolimetilen, etanol, eterično ulje cveta narandže, lavandino eterično ulje, trietanolamin i pročišćena voda.

Fastum gel se nabavlja u apoteci uz lekarski recept a cena je oko 400 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu.

Share.

Comments are closed.