Farin – lek za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka

2

Farin je lek iz grupe kumarinskih oralnih antikoagulanasa. Smanjuje koagulaciju krvi i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka u krvnim sudovima.

Farin tablete se upotrebljavaju kako za prevenciju tako i za terapiju tromboembolija kod sledećih stanja: – lečenje i preventiva odnosno sprečavanje tromboze dubokih vena i plućne embolije, i profilaksa tromboembolija kod pacijenata sa fibrilacijom pretkomora, veštačkim srčanim zaliscima i kao lek za srce (kod reumatske srčane bolesti).

Ovaj lek se u nekim slučajevima daje i nakon infarkta miokarda u cilju prevencije tromboembolijskih komplikacija kao što su šlog ili sistemska embolizacija i prevencije od povratka infarkta miokarda.

Farin lek

Kontraindikacije

Lek Farin se ne upotrebljava ako ste preosetljivi na varfarin ili nek od pomoćnih supstanci u sastavu leka kao ni u trudnoći.

Ne sme se koristiti kada postoji povećana sklonost ka krvarenju – krvni poremećaji, čir, cerebrovaskularni poremećaji, aneurizma…, zatim kod lezije urogenitalnog i gastrointestinalnog trakta, u slučaju nedavnih ili budućih planiranih hirurških intervencija, kod infektivnog endokarditsa, akutnog perikarditsa, perikardne efuzije, kada je utvrdjena hemofilja, kada postoje teška oštećenja bubrega i jetre, maligna hipertenzija, u slučaju pretećeg pobačaja, preklampsije i eklampsije, kod pacijenata koji ne mogu da saradjuju i u slučaju netolerancije na šećere.

Pre primene leka, recite Vašem lekaru i ako imate oboljenje jetre, bubrega, štitaste žlezde, čir želuca, povišen krvni pritsak, ili bilo koji poremećaj krvi.

Farin, piće, alkohol i ishrana

Za vreme uzimanja Farina ne preporučuje se upotreba alkohola i kantariona, jer mogu da utiču na dejstvo varfarina.

Upotreba leka u trudnoći i dojenje

Zabranjena je upotreba varfarina za vreme trudnoće zbog mogućeg štetnog dejstva po plod. Ovaj lek ne prelazi u majčino mleko i nema antikoagulantno dejstvo na bebu.

Farin i drugi lekovi

Lekovi koji povećavaju delovanje varfarina, medju kojima su i lekovi protiv bolova, su: alkohol (akutna ingestija), alopurinol, amiodaron, antidepresivi, aspirin, azitromicin, cefamandol, cimetidin, cisaprid, danazol, dipiridamol, disulfiram, eritromicin, etakrinska kiselina, etilestrenol, fenilbutazon, fenofibrat, flukonazol, fluvastatin, gemfibrozil, glukagon, hloralhidrat, hloramfenikol, hormoni tireoidne žlezde, ibuprofen, indometacin, izonijazid, ketokonazol, ketoprofen, kinidin, klofibrat, lansoprazol, lovastatin, mefenaminska kiselina, meklofenamat, metronidazol, mikonazol, nalidiksinska kiselina, neomicin (oralno), noretandrolon, pantoprazol, paracetamol, piroksikam, propafenon, stanozalol, sulindak, sulfinpirazon, sulfonamidi, tetraciklini, tramadol, vakcina protiv influence.

Lekovi koji smanjuju efekat varfarina su: alkohol (hronična ingestija), aminoglutemid, azatioprin, barbiturati, glutemid, grizeofulvin, holestiramin, karbamazepin, kortikosteroidi, oralni kontraceptivi koji sadrže estrogen, primidon, rifampicin, spironolakton, vitamin K, kantarion.

Doziranje

Lek se upotrebljava oralno a doziranje je individualno. Doziranje i trajanje terapije će odrediti Vaš lekar.

Uobičajena početna doza varfarina je 10 mg tokom dva dana. U većini slučajeva, dovoljna je početna doza od 5 mg na dan.

Za starije pacijente i one sa povećanim rizikom od krvarenja početna doza može biti i manja od 5 mg dnevno.

Doze održavanja su od 3 do 9 mg dnevno. Lek je najbolje uzimati svakog dana u isto vreme, uveče pre spavanja.

Predoziranje

Ako ste uzeli veću dozu Farina nego što je trebalo, odmah razgovarajte sa Vašim lekarom jer predoziranje može uzrokovati krvarenja iz raznih tkiva i organa.

Nikada nemojte uzimatu dvostruku dozu leka da nadoknadite to što ste preskočil da uzmete lek! Propuštenu dozu uzmite čim se setite.

Nemojte naglo i samostalno prestati sa uzimanjem leka bez konsultacije sa svojim lekarom.

Farin i nuspojave

Moguća neželjena dejstva u toku primene Farina: krvarenja u gastrointestinalnom traktu, urogenitalnom traktu, centralnom nervnom sistemu, jetri, žučnoj kesi, oku.

Takođe se mogu javiti još i vaskulits (upala krvnog suda), alopecija (gubitak kose), groznica, mučnina, povraćanje, proliv, kožne reakcije preosetljivosti (osip, svrab i koprivnjača), nekroza kože, žutica, poremećaji u funkciji jetre i upala pankreasa.

Sastav leka

Aktivna materija je varfarin-natrijum, a pomoćne supstance su: laktoza, monohidrat; kukuruzni skrob; celuloza, mikrokristalna; povidon i magnezijum-stearat

Proizvodjač leka je Galenika, Beograd.

Cena kutije leka je oko 170 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu.

Share.

2 komentara

  1. Da li je moguce da se jave bolovi u kolenima veoma jaki, zatim svrab na kozi cevanica i crvenilo i otok?! A u najgorem slucaju bol u grudima i gusenje??? Molim da ovo procita proizvodjac!