Famotidin – lek za poremećaj kiseline u želucu

0

Lek Famotidin proizvodi Hemofarm Vršac. Cena kutije tableta Famotidina je 500 oko dinara. Famotidin je izmedju ostalog lek za želudac, koji utiče na povećanu količinu kiseline u želucu a ima i dejstvo u terapiji ulkusa.

Doziranje leka

Za terapiju ulkusa (čira): 40mg uveče ili 2 puta po 20mg. Terapija traje 4 do 8 sedmica.

Za sprečavanje recidiva: 20mg uveče.

Kod Zollinger-Ellisonov sindroma: 20mg na 6 sati, a po potrebi povećati na dozu od 160mg na 6 sati.

U terapiji refluksnog ezofagitisa: dva puta po 20 do 40mg tokom 6 do 12 sedmica.

Famotidin lek

Da li ćete lek piti pre ili posle jela, savetovaće Vas lekar, koji će takodje odrediti individualne doze koje Vašem stanju najviše odgovaraju i dužinu terapije.

Paralelni lekovi su Famotidin Alkaloid, i Quamatel.

Famotidin je blokator histaminskih H2 receptora. Dobija se isključivo na recept u apotekama.

Terapijske indikacije

Ulkus (čir) na dvanaestopalačnom crevu,

Prevencija relapsa čira na na dvanaestopalačnom crevu,

Stanja karakterizovana hipersekrecijom hloridne kiseline (Zollinger-Ellisonov sindrom).

Prevencija relapsa simptoma i erozija ili ulceracija uzrokavanih gastroezofagealnim refluksom.

Ove tablete pun efekat dostižu za sat do tri i po sata po uzimanju. Jednokratna večernja doza od 20 do 40 mg famotidina, sprečava noćno izlučivanje želučane kiseline za 86 do 94 postoi to najmanje tokom 10 sati. Ista jutarnja doza će sprečiti izlučivanje želučane kiseline nakon doručka za 76 do 84%.

Kontraindikacije

Nemojte koristiti Famotidin ako Vam je utvrdjena preosetljivost na lek i na bilo koju pomoćnu supstancu u leku.

Pre početka terapije ovim lekom, potrebno je isključiti prisutnost malignog procesa u organizmu pacijenta. Osobe koje pate od oštećenja bubrega ili imaju kreatininski klirens manji od 10 ml/min, treba da uzimaju manje doze leka, o čemu će odlučiti lekar.

Interakcije sa drugim lekovima

Famotidin ne utiče na dejstvo peroralnih antikoagulansa, teofilina, fenitoina, diazepama, propranolola. Medjutim, pošto utiče na kiselost želučanoga soka, tokom lečenja može u određenoj meri da dodje do promene biološke raspoloživosti lekova čija apsorpcija zavisi od pH želučanog sadržaja. Inače, ishrana i antacidi nemaju značajni uticaj na biološku raspoloživost ovog leka.

Duvan i alkohol mogu u manjoj meru oslabiti dejstvo leka.

Famotidin u trudnoći i dojenje

Nije poznata škodljivost leka u trudnoći. S druge strane, iako u majčino mleko dolazi tek mala količina ovog leka, ne preporučuje se uzimanje Famotodina tokom perioda dojenja.

Nema izveštaja o predoziranju famotidina, ali ako se desi, potrebno je isprati želudac i sprovesti odgovarajuće lečenje, pa se zato u tom slučaju javite lekaru.

Nuspojave – neželjena dejstva

Neželjeni efekti pri korišćenju ovog leka su zaista retki. Kod više od 1% bolesnika mogu se javiti glavobolja, omaglica, proliv i zatvor. Još ređe se javljaju sledeći neželjeni efekti leka: mučnina, povraćanje, suvoća usta, nadutost i slabiji apetit. Od alergijskih reakcija moguć je osip.

Neželjena dejstva na lek su uglavnom blage prirode i ne zahtevaju stopiranje lečenja.

Vrlo retko se javljaju konvulzije, vrtoglavica, smetenost, smanjen libido ili povećana aktivnost jetrenih enzima.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu.

Share.

Comments are closed.