Faktu mast za hemoroide

0

Faktu mast se koristi za lečenje šuljeva – hemoroida. Hemoroide uglavnom prate bolovi, krvarenje i svrab. Aktivna materija Faktu masti je polikrezulen, koji deluje na obolelo tkivo, dok na zdravo nema uticaja. Faktu na šuljeve deluje tako što prekriva lezije, steže i zatvara male krvne žile pa tako prestaju krvarenje, svrab i osećaj žarenja.

Primena Faktu masti povećava prokrvljenost, koja ubrzava proces ozdravljenja obolelog tkiva, dok antiseptičko delovanje masti sprečava upalne procese i uzročnike bolesti.

Kontraindikacije

Ne uzimajte Faktu Mast ako ste alergični na polikrezulen, cinhokain ili druge lokalne anestetike, kao u ako ste preosetljivi na neku od pomoćnih supstanci u leku.

Primena Faktu masti i njena sigurnost kod dece i adolescenata nije ispitana.

Faktu mast

Faktu mast u trudnoći i dojenje

Recite lekaru ako ste trudni, planirate trudnoću ili ste u fazi kada dojite, kako bi procenio da li će Vam odgovarati terapija Faktuom.

Doktor će u slučaju krajnje nužde, dozvoliti primenu Faktu masti tokom trudnoće i to samo kad je to strogo indicirano i uz procenu odnosa moguće koristi majke i rizika po majku i plod. Nije poznato da li se ovaj lek izlučuje u majčino mleko, pa se Faktu tada, odnosno i posle porodjaja, u slučaju da dojite, propisuje samo ako je očekivana dobrobit za majku veća od mogućeg rizika po bebu.

Doziranje

Koristite ovu mast na način koji Vam je preporučio Vaš lekar. Ako to nije drugačije propisano, mast treba naneti 2 do 3 puta dnevno na obolelo mesto.

Ako je moguće, mast treba utrljati. U rektum se primenjuje posle pražnjenja creva i u tu namenu se koristi aplikator koji ide uz pakovanje masti. Zavijte aplikator na tubu i umetnite ga u čmar a zatim nežno stisnite tubu i tako mast ravnomerno nanesite na obolelo mesto.

Posle ovakve ipotrebe masti, možda će Vaša odeća biti zaprljana jer se Faktu mast na telesnoj temperature otapa pa zato nije loše da nosite uloške.

Trajanje lečenja će odrediti Vaš lekar. Nemojte menjati doze ili sami prekidati lečenje.

Moguće nuspojave

Faktu mast može izazvati neke neželjene efekte, ali ne kod svih koji je koriste.

Često se javljaju nelagoda, svrab ili žarenje ali iskustva govore da ovi simptomi brzo nestaju. Vrlo su retke kontaktne alergijske rekacije preosetljivosti koje se manifestuju crvenilom kože, mehurićima i stalnim svrabom. U slučaju ovih simptoms potrebno je prekinuti lečenje Faktuom.

Vrlo retko su zabeleženi pojedinačni slučajevi alergijskih reakcija koje su obuhvatile celo telo (bolno oticanje kože i potkožnog tkiva, glasnih žica i svrab) i anafilaksija. U tom slučaju treba prekinuti lečenje.

Napomena: Posle prvog otvaranja tube sa mašću, rok upotrebe je 6 meseci na temperaturi do 25°C.

Sadržaj Faktu masti

Aktivni sastojci: polikrezulen i cinhokainklorid.

Pomoćne materije: dinatrijum edetat, makrogolcetilstearileter; butilhidroksitoluen (E321); silicijum dioksid, koloidni bezvodni; makrogol 300; makrogol 1500; makrogol 400; natrijum hidroksid; voda, pročišćena i edetatna kiselina.

Faktu mast se dobija na lekarski recept, a cena tube u apotekama je oko 350 dinara.

Zanimljivost: U novije vreme, kozmetičari za podočnjake preporučuju razne masti za hemoroide. Pristalica korišćenja ovakvih preparata za lice je, izmedju ostalih i holivudska zvezda Sandra Bulok.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu.

Share.

Comments are closed.