Yasmin – pilule za kontracepciju

0

Yasmin, tablete za kontracepciju, prodaju se u kutiji koja sadrži 21 tabletu u blister pakovanju. Yasmin pilule su kombinovani oralni kontraceptiv – jedna tableta sadrži malu količinu dva različita ženska hormona, drospirenon i etinilestradiol.

Doziranje i upotreba

Da bi se sprečila trudnoća, uzima se jedna tableta Yasmina svakog dana, s malo vode. Važno je uzeti tabletu svaki dan u isto vreme. Svaka tableta je označena danom kada se uzima a Vi sledite znakove strelica dok ne popijete sve tablete. Za vreme sledećih sedam dana, napravite pauzu a menstruacija bi trebalo da počne unutar tih sedam dana, obično 2,3 dana po uzimanju poslednje tablete. Tablete iz narednog pakovanja počnite da pijete osmi dan čak i ako menstruacija i dalje traje. Korišćenjem Yasmin tabletana ovaj način, zaštićeni ste od začeća tokom sedam dana nekorišćenja tableta.

Yasmin pilule

Uzimanje prvog pakovanja Yasmin tableta

Ako u prethodnom mesecu niste koristili hormonski kontraceptiv: Počnite s uzimanjem Yasmin tableta prvog dana menstrualnog krvarenja. Tablete deluju odmah i nije potrebno primeniti dodatne kontracepcijske metode.

Ako prelazite s drugog kombinovanog kontraceptiva na Yasmil:

Možete početi uzimati Yasmin, dan posle uzimanja poslednje tablete iz prethodnog pakovanja, bez pauze.

Ako prelazite sa preparata koji sadrži samo progesteron :

Tablete možete da prestanete da uzimate bilo kog dana i početi uzimati Yasmin tablete drugi dan u isto vreme. Ipak,obavezna je primena dodatne mehaničke kontraceptivne zaštite u prvih sedam dana uzimanja tableta.

Ako prelazite sa injekcija, implantanta ili sa IUS-a koji otpušta progesteron

Počnite sa uzimanjem Yasmin tableta kada je termin vaše sledeće injekcije ili na dan kada je odstranjen implantant ili IUS. Primenite dodatnu mehaničku kontraceptivnu zaštitu prilikom snošaja u prvih sedam dana uzimanja tableta.

Ako ste imali spontani ili namerni pobačaj – posavetujte se s ginekologom.

Yasmil nakon porodjaja

Posle porodjaja, počnite sa korišćenjem tableta najkasnije između 21. i 28. dana. Ako počnete kasnije koristite npr. kondom tokom prvih sedam dana primene Yasmina.

Šta ako ste zaboravili da uzmete tabletu?

Ako ste zaboravili da uzmete tabletu, a prošlo je manje od 12 sati od uobičajenog vremena uzimanja, kontracepcijska zaštita neće biti smanjena. Uzmite tabletu čim se setite a nastavite sa redovnim uzimanjem tableta, ali ako prošlo je više od 12 sati, kontracepcijska zaštita može biti smanjena, pase konsultujte sa lekarom.

Napomena: Ako patite od teškog proliva i čestog povraćanja, moguće je da aktivni sastojci neće potpuno delovati, pa nakon povraćanja ili proliva, morate uzeti drugu tabletu što pre. Yasmin tablete se ne preporučuju tokom dojenja.

Za odlaganje menstruacije

Pre odlaganja menstruacije, konsultujte se sa Vašim lekarom. Menstruaciju možete odložiti ako započnete s primenom sledećeg pakovanja tableta odmah posle prethodnog pakovanja, bez sedmodnevne pauze, a u tom ćete periodu možda imati tačkasto krvarenje.

Moguće nuspojave – neželjeni efekti pilula

Često su prijavljeni menstrualni poremećaji, bol u dojkama, medjumenstrualno krvarenje, zatim glavobolja i depresivna stanja. Manje često se menja stanje libida. Retko je prijavljen iscedak iz dojki, astma, oslabljen sluh…

Često se mogu javiti mogrena, mučnina i vaginalna monilijaza, manje često hipo ili hipertenzija, povraćanje, pojava akni, zadržavanje tečnosti, vaginitis i promena telesne mase.

Cena leka je oko 600 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.