Sirdalud – lek za mišićne spazme

0

Lek Sirdalud ima dejstvo na centralni nervni sistem odnosno kučmenu moždinu, tako što opušta mišiće. Proizvodjač leka je švajcarski Novartis. Domaći proizvodjači (Galenika, Hemofarm ili Zdravlje Actavis) za sada ne prozvode adekvatnu paralelu. Aktivna materija leka je tizanidin. Tamaterija smanjuje napetost mišića i spazme kao i mišićne kontrakcije.

Ove tablete su mišićni relaksant i koriste se u sledećim stanjima: multipla skleroza, spastička diplegija, bol u ledjima, povrede kičme ili centralnog nervnog sistema. Lek može da pomogne i u lečenju glavobolje i migrene. Ima dejstvo i na poboljšanje sna, i služi kao antikolvunsant, mada se ne propusuje često u te namene. Nekada se Sirdalud propisuje i za neke simptome fibromijalgije. Medjutim, pošto može da uzrokuje hipotenziju, treba se koristiti sa oprezom kod osoba koje imače pate od niskog pritiska.

Lek je dostupan u pakovanju od 30 tableta od po 2 mg ili 4 mg.

Sirdalud lek

Doziranje leka Sirdalud

Koristite ovaj lek isključivo na način koji Vam je to savetovao Vaš lekar.

Kod bolnih spazama mišića, lek se koristi 3 puta dnevno (2 do 4 mg). U teškim slučajevima, može se dati dodatna doza od 2 do 4 mg pre spavanja. Kod spazma zbog neuroloških poremećaja, početna dnevna doza je 6 mg podeljena u 3 pojedinačne doze, a po potrebi, u nedeljnim intervalima može se povećati za 2 do 4 mg. Maksimalna doza je 36 mg po danu.

Tablete treba gutati cele sa dovoljno vode.

Lek se može koristiti i kod sledećih stanja: degenerativne spinalne bolesti, cerebralna paraliza, oboljenja kičme, vrata i ramena, lumbago, spazmi u mišićima posle operativnih zahvata, upala kuka…

Kontraindikacije (Kada se lek Sirdalud ne treba primenjivati)

Lek Sirdalud ne treba da se koristi u slučaju preosetljivosti na aktivnu ili bilo koju drugu komponentu u tabletama. Sirdalud tablete nisu namenjene lečenju beba ili dece. Sirdalud se ne preporučuje pacijentima koji pate od teške insuficijencije jetre ili bubrega. Takodje, lek se ne sme koristiti kod žena koje su u drugom stanju i tokom perioda dojenja.

Mogući nuspojave– neželjena dejstva leka Sirdalud

Kao i svi lekovi tako i Sirdalud može uzrokovati nuspojave ali se one neće javiti kod svh pacijenata koji uzimaju ovaj lek. Prijavljeni su sledeći neželjeni efekti leka: pospanost, umor, suva usta, vrtoglavica, hipotenzija, problemi sa varenjem. U slučaju primene većih doza mogu se javiti bradikardija, slabost u mišićima, nesanica, halucinacije, ataksija, hepatitis, anksioznost, glavobolja, zbunjenost, anoreksija – gubitak apetita, slaba koordinacija pokreta, osipi po koži…

Interakcije sadrugim lekovima i alkohol

Lek Sirdalud ulazi u interakcije sa antihipertenzivima, diureticima, CIP inhibitorima, rifampicinom i alkoholom, pase ne preporučuje paralelna primena.

Upozorenja: Ovaj lek Vas može učiniti pospanim, pa imajte to u vidu ako vozite ili rukujete mašinama.

Oprez je pri primeni potreban kod pacijenata koji imaju poremećaje kardiovaskularnih funkcija (infuficijencija, bradikardija, smanjeni otkucaji srca), nizak krvni pritisak – hipotenzija, kod osoba koje pate od nedovoljnog protoka krvi do koronarnih arterija, kod pacijenata koji imaju oštećenja jetre ili bubrega.

Cena leka Sirdalud je oko 900 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.