Propranolol – lek za srce

0

Lek Propranolol spada u beta- blokatore koji  deluju na kardiovaskularni sistem. Proizvodjač leka je Galenika, Beograd. PROPRANOLOL tablete snižavaju krvni pritisak, smanjuju srčanu frekvenciju, smanjuju potrebe srčanog mišića za kiseonikom.

Primena leka Propranolol

– Povišeni krvni pritisak, bol u grudima (angina pektoris), zaštita posle srčanog udara, aritmija, zadebljanje i slabljenje srčanog mišića- za srce, zatim za  lečenje napada migrene, esencijalnog tremora tj.drhtanja,  za anksioznost, i tremu, kao simptom anksioznosti,  kod visokog krvnog pritiska usled tumora srži nadbubrežne žlezde, kao dodatni lek za lečenje nekih oboljenja štitaste žlezde, kod  prevencije krvarenja u jednjaku zbog visokog krvnog pritiska u jetri. Za lečenje hemangioma Propanololom, morate se konsultovati sa lekarom.

Propranolol lek

Kontraindikacije

Lek se ne sme primenjivati kod  preosetljivosti na propranolol ili neku drugu supstancu leka, kod astme, otežanog disanja zbog grča bronhija, kod  usporenog srčanog ritma, kod stanja sniženog krvnog pritiska, zatim poremećaja u srčanom sprovođenju, u slučaju  nekontrolisanog popuštanja srca, kod  Prinzmetal-ove angine pektoris, metaboličke acidoze, u slučaju teške bolesti perifernih arterija,  nelečenog tumora srži nadbubrežne žlezde , nakon  dužeg gladovanja.

Ako ste netolerantni na neke od šećera, znajte da Propanolol sadrži laktozu.

Ako ste nekada imali astmu ili zviždanje u grudima ne smete uzimati ovaj leka. U slučaju da imate dijabetes , ove tablete mogu da maskiraju normalnu reakciju na nizak nivo šećera u krvi. a može sakriti i simptome tireotoksikoze. Ako patite od bolesti jetre ili bubrega, Propanolol se može uzimati ali uz češće kontrole kod lekara.

Terapija i doziranje

Trajanje terapije odredjuje lekar i nemojte je prekidati samostalno i naglo. Terapija se obično prekida postepenim smanjivanjem doza tokom nedelju – dve.

Lekar će odrediti  dozu koju treba da uzimate u zavisnosti od vašeg stanja.

Uobičajeno doziranje kod povišenog krvnog pritiska: početna doza 80 mg dva  puta dnevno, a može se po potrebi, postepeno povećavati do uobičajene dnevne doze od 160 do 320 mg. Za terapiju boli u grudima: početna doza je 40 mg 2 do 3 puta dnevno, doza održavanja je 120-240 mg dnevno, a maksimalna doza je do 320 mg dnevno. Za zaštitu nakon srčanog udara terapija počinje između 5. i 21. dana posle infarkta miokarda dozom od 40 mg četiri  puta dnevno a 2 do 3 dana se nastavlja sa 80 mg, dva  puta dnevno.  Ulečenju poremećaja srčanog ritma, kod zadebljanog i oslabljenog srčanog mišića, ubrzanog srčanog ritma, kod anksioznosti, oboljenja štitaste žlezde: 10 do 40 mg 3 do 4 puta.

Za sprečavanje napada migrene, i kod esencijalnog tremora početna doza je 40 mg 2-3 puta dnevno, a doza održavanja je 80 do 160 mg dnevno. Kod anksioznosti, doza je 40 mg jednom dnevno.

Kod tumora srži nadbubrežne žlezde, doza je 60 mg dnevno u toku 3 dana pre operacije.

Za prevenciju krvarenja u jednjaku početna doza je 40 mg 2 puta dnevno.

Lekar će prilagoditi dozu prema telesnoj masi i godinama deteta kao i kod starijih pacijenata.

Za lečenje povišenog krvnog pritiska, početna doza je 1 mg/kg dnevno u podeljenim dozama, a za poremećaje srčanog ritma – 0,25-0,5 mg/kg 3-4 puta dnevno. Za sprečavanje napada migrene: za decu mlađu od 12 godina, doziranje je 20 mg 2-3 puta dnevno.

Predoziranje: U slučaju predoziranja mogu se javiti bradikardija , akutna srčana insuficijencija i bronhospazam . Odmah se javite lekaru ako ste uzeli voše tableta nego što je trebalo!

Propranolol i alkohol

Treba izbegavati upotrebu alkohola tokom lečenja PROPRANOLOL-om.

Propranolol u trudnoći i dojenje

Ne preporučuje se primena PROPRANOLOL-a u trudnoći, osim ako Vaš lekar ne smatra da je neophodno. Žene koje doje treba da se posavetuju sa svojim lekarom da li da nastave sa dojenjem.

Neželjena dejstva – nupojave

Ovaj lek se obično dobro podnosi i većina neželjenih dejstava su blaga. Mogu se javiti: hladne šake i stopala, osećaj umora, muka, proliv, usporen rad srca, poremećaji sa spavanjem, prolazni gubitak kose, halucinacije, lako nastajanje modrica, suvoća očiju, poremećaji sa vidom, slabost u mišićimaa, osipi po koži, pogoršanje psorijaze, vrtoglavica…

Cena leka je oko 100 dinara

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre upotrebe obavezno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.