Monizol – lek za anginu pektoris

0

Lek MONIZOL se primenjuje u profilaksi napada angine pektoris (preventivno) i kao dodatna terapija zastojne srčane insuficijencije ako ne reaguje na drugu vrstu terapije. Proizvodjač leka Monizol je Hemofarm Vršac, a zamena za njega su lekovi Monosan i Olicard.

Doziranje leka Monizol

MONIZOL tablete se primenjuju kod odraslih tako što se uzima jedna tableta, od 20 mg ili 40 mg, 2 ili 3 puta dnevno ali u asimetričnim vremenskim intervalima.

Pacijenti koji ranije nisu bili na profilaktičkoj terapiji nitratima, preporučuje se početna doza od jedne tablete ( 20 mg ili 40 mg ), dva puta dnevno. Dnevna doza sme biti najviše 120 mg a koristi se uvek najmanja doza koja daje željeno dejstvo.

Kod starijih bolesnika, nije neophodno prilagodjavanje doza.

Monizol lek

Primena kod dece

Nije ustanovljena bezbednost upotrebe ovog leka kod dece pa se zato u tom slučaju ne preporučuje.

Terapija

Nemojte naglo i bez konsultovanja sa lekarom da prekidate uzimanje leka jer je potrebno postepeno smanjivati i dozu i učestalost primene.

Kontraindikacije (kada ne smete koristiti Monizol)

Nemojte koristiti ovaj lek u slučaju preosetljivosti na izosorbidmononitrat, druge sastojke leka ili na druge nitrate.

Ostale kontraindikacije su akutni infarkt miokarda, akutna cirkulatorna insuficijencija, vrlo nizak krvni pritisak, hipertrofična opstruktivna kardiomiopatija, konstriktivni perikarditis, tamponada srca, niski pritisci punjenja srca, stenoza aortne ili mitralne valvule i bolesti povezane sa povišenim intrakranijalnim pritiskom.

Lek se ne primenjuje kod izražene anemije, glaukoma zatvorenog ugla ili hipovolemije.

Istovremena primena inhibitora fosfodiesteraze tipa 5 je takodje kontraindikovana.

Monizol se koristi oprezno kod bolesnika sa nedavnim infarktom miokarda ili kod onih koji imaju hipotireoidizam, hipotermiju, malnutriciju ili teška oboljenja jetre ili bubrega.

Kod akutnog anginoznog napada, treba primeniti nitroglicerin sprej ili tabletu umesto tableta izosorbidmononitrata.

MONIZOL sadrži laktozu pa zato pacijenti koji boluju od oboljenja netolerancije na galaktozu, ne smeju da koriste ovaj lek.

Istovremena primena lekova koji dovode do sniženja krvnog pritiska, ili alkohola može potencirati dejstvo ovog leka.

Primena leka u periodu trudnoće i dojenja

Bezbednost leka u trudnoći nije utvrdjenaa pošto nije poznato ni da li se nitrati izlučuju u majčino mleko, lek treba primeniti oprez, samo uz odobrenje doktora.

Početkom terapije mogu se javiti vrtoglavica, umor ili zamućen vid pa se savetuje da u tom slučaju ne upravljate motornim vozilima i ne rukujete mašinama.

Neželjena dejstva (nupojave)

Kao i svi drugi lekovi tako i Monizol može imati neka neželjena dejstva.

Kao neželjeno dejstvo ovog leka može se javiti pulsirajuća glavobolja ali se ona smanjuje postepeno tokom terapije. U slučaju pojave cerebralnih konvulzija, primenjuje se diazepam ili klonazepam intravenski. Ako primetite bilo kakvu nuspojavu, o tome obavestite lekara. Ovaj lek se brzo resorbuje i dostiže maksimalnu koncentraciju i dejstvo nakon sat vremena od primene.

MONIZOL tablete se nalaze u pakovanju sa blisterom od 30 tableta od 20 mg ili 40 mg.

Cena leka Monizol je od oko 150 do 200 dinara.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.