Enterofuryl – lek protiv dijareje

0

Enterofuryl (kapsule, sirup, tablete) je lek sa aktivnom komponentom nifuroksazid koja deluje antibakterijski u lumenu creva. Ovaj lek deluje tako što smanjuje proizvodnju toksina stafilokoka, enterotoksičnih koli bacila, Cl. perfringens, vibriona (naročito Vibrio cholerae) a smanjuje i invanzivne osobine: Shigellae spp., Salmonellae spp., nekih invazivnih serotipova E. coli, Yersiniae spp., Campylobacter jejuni. Bakteriostatski djeluje i na: Ešerihiju koli, stafilokoke, streptokoke,salmonelu, bakteriju koja izaziva dizenteriju i mnoge druge bakterije.

Primena leka Enterofuryl

Enterofuryl se koristi za lečenje dijareje, računajući i jatrenu dijareju nastalu zbog antibiotika, hroničnu dijareju kao i putničku dijareju (lek za proliv), dijareju sa još nepoznatim uzrokom, kao i kod poremećaja intestinalne fermentacije.

O tome da li je lek najbolje koristiti pre ili posle jela i o dužini terapije ovim lekom, konsultujte lekara, kao i o paralelnoj upotrebi drugih lekova kao što je probiotik koji se obično koristi da bi se izbegle dodatne superinfekcije.

Enterofuryl lek

Doziranje i način upotrebe

Doze koje ćete koristiti za lečenje, odrediće Vaš lekar. Uobičajene su sledeće doze, u zavisnosti od uzrasta pacijenta:

Enterofuryl kapsule

Za odrasle i za decu koja su starija od 7 godina: 4 puta dnevno po dve kapsule od 100 mg, odnosno po jedna od 200 mg.

Enterofuryl suspenzija – primena kod beba

Bebe uzrasta od 1 – 6 meseci: 2 do 3 puta dnevno po 2,5 mL suspenzije. Deca uzrasta od 7 meseci do 2 godine: 4 puta dnevno po 2,5 mL suspenzije. Deca od 3 – 7 godina: 3 puta dnevno po 5 mL suspenzije. Za doziranje se koristi kašika zapremine 5 ml.

Terapija ovim lekom ne treba da traje duže od 7 dana.

Kontraindikacije

Ne smete koristiti ovaj lek ako imate alergiju na nifuroksazidske preparate ni u slučaju da je pacijent u alkoholizanom stanju. Ovaj lek se ne sme upotrebljavati ni kod prematurusa, ni kod beba koje su mladje od mesec dana. Enterofuryl je bezbedan jer se ne resorbuje se iz digestivnog trakta pa nema sistemsko dejstvo i nije toksičan.

Mere opreza

Pri lečenju dijareja, uz terapiju nifuroksazidom, ako je potrebno, uvodi se još i rehidrataciona terapija prilagođena stanju pacijenta i intezitetu dijareje (proliva).

Nuspojave u primeni leka

Iskustva pokazuju da se Enterofuryl vrlo dobro podnosi. Izuzetno retko može uzrokovati alergijske reakcije. U slučaju da osetite neka neželjena dejstva, javite se lekaru ili farmaceutu.

Enterofuryl u trudnoći i dojenje

Nema podataka koji bi ukazivali na moguće štetne posledice na plod ukoliko se nifuroksazid primenjuje kod trudnica, pa je tako Enterofuryl siguran za primenu u drugom stanju. Nifuroksazid se ne izlučuje u majčino mleko, pa ga tako dojilje mogu slobodno koristiti. U svakom slučaju, ako ste u drugom stanju, obavestite Vašeg lekara.

Uticaj na psihofizičke sposobnosti pacijenta

Ovaj lek nema uticaj na psihofizičke sposobnosti pacijenta. Ipak, pacijenta treba upozoriti na mogućnost pojave hipoglikemičke reakcije koja može umanjiti sposobnost upravljanja motornim vozilom ili mašinom. Pratite kako lek deluje na Vas i o tome se konsultujte sa lekarom.

Lek se izdaje samo uz lekarski recept.

Cena leka Enterofuryl je od oko 200 do 300 dinara u zavisnosti od vrste pakovanja i oblika leka. Enerofuryl se može naći u kutiji sa 30 kapsula po 100 mg, u kutiji sa 8 kapsula po 200 mg, kao i vidu suspenzije u bočici sa 90 ml suspenzije.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje stručno mišljenje. Pre upotrebe leka, obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.