Analgin, lek protiv bolova

0

Analgin je lek koji sadrži metamizol, snažnu protovupalnu materiju s analgetičkim i antipiretičkim dejstvom pa tako ima depresivno delovanje na centar za bol i dejstvo na centar za termoregulaciju. Pomoćne materije su kukuruzni skrob i laktoza.

Upotreba

Analgin tablete se koriste za lečenje jake, akutne boli koja ne reaguje na lečenje drugim lekovima. Leči bol posttraumatske prirode i bol koja prati neuralgiju, neuritis, herpes zoster, žučne ili bubrežne kolike, spondilitis i tumore. Ovaj lek se takodje koristi da snizi povišenu telesnu, ako nema reakcije na terapiju drugim lekovima.

Analgin se često koristi za zubobolju, glavobolju, za menstrualne bolove.

Doziranje analgina

Preporučena doza Analgina je 500 mg do 1 gram – 3 do 4 puta na dan. Maksimalna dnevna doza može biti 5 g. Dozu treba smanjiti za bolesnike koji imaju akutnu bubrežnu insuficijenciju, i kod pacijenata sa smanjenom kardiovaskularnom funkcijom nastalom usled šoka.

Analgin lek

Predoziranje

U slučaju predoziranja, mogu se javiti mučnina, povraćanje, vrtoglavica, slabost, abdominalni simptomi, kolaps, nekroz, oštećenje jetre, simptome centralnog nervnog sistema kao što su konvulzije, koma i prestanak disanja. Ako primetite neku od ovih simptoma – javite se lekaru.

Kontraindikacije

Analgin je kontraindikovan kod pacijanatakoji su preosjetljivi na pirazolonske derivate, kod bolesnika s porfirijom, s nasleđenim nedostatkom glukoza-6-fosfat dehidrogenaze, kao i kod pacijenata s krvnim diskrazijama ili suprimiranom koštanom srži.

Mere opreza pri upotrebi Analgina

Prilikom upotrebe ovog leka moguće je crveno obojenje mokraće.

Analgin s oprezom treba davati bolesnicima koji su preosetljivi na ostale nesteroidne protivupalne lekove, zatim bolesnicima s astmom, sa anemijom, sa bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom, peptičkim ulkusom, hipertenzijom ili srčanim bolestima, a naročito oprezno ga treba davati bolesnicima sa sistolnim pritiskom koji je niži od 100 mm Hg .

Analgin tablete nisu preporučljive za upotrebu kod dece.

Analgin ne treba koristiti u slučaju alergija na neki od sastojaka leka.

Analgin za vreme dojenja i u trudnoći

Upotreba Analgina tokom trudnoće, naročito u toku prvog i poslednjeg trimestra nije preporučljiva. Dojilje takodje ne treba da koriste analgin tablete.

Nuspojave pri upotrebi analgina

Metamizol, kao aktivna materija analgina, može uzrokovati probavne smetnje poput mučnine, povraćanja, suvoće usta, nadražaja probavnog sistema, zatim, mogu se javiti slabost, pospanost, umor, glavobolja i sniženje krvnog pritiska.

Analgin može uzrokovati reakcije preosetljivosti, najčešće kožne reakcije – osip, urtikarija ili toksična epidermalna nekroliza kao i opasan anafilaktički šok, agranulocitozu, hemolitičku anemiju, aplastičnu anemiju, i bronhospazam.

O svakoj nuspojavi treba obavestiti lekara.

Interakcije analgina sa drugim lekovima

Učinak Analgina može se pojačati i produžiti ako uz ovaj lek koristite i alkohol.

Ako se primenjuje paralelno sa oralnim hipoglikemicima, antikoagulansima, kortikosteroidima, indometacinima, penicilinom i sulfonamidom, učinci metamizola mogu biti pojačani i produženi.

U slučaju da se koristi istovremeno sa niskomolekularnim heparinom, može se pojačati njegov učinak, pa uzrokovati krvarenje. Analgin još može da poveća serumske koncentracije i toksičnost metotreksata i litijuma.

Istovremena upotreba metamizola i klorpromazina može uzrokovati hipotermiju. Depresori centralnog nervnog sistrema mogu da umanje učinak metamizola, a njihova paralelna primena može uzrokovati hipotermiju.

Čuvanje leka Analgin

Analgin se čuva na temperature do 25 stepeni, van dohvata dece.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje mišljenje stručnjaka. Pre primene leka, detaljno pročitati uputstvo za upotrebu. O indikacijama, merama opreza i neželjenim efektima, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Share.

Comments are closed.